Bouwstart Nederlands paviljoen EXPO2020 Dubai

Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 is in Dubai de wereldtentoonstelling. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen, waaronder Nederland, ideeën, innovaties en technologieën. Het Nederlands paviljoen is een ontwerp van het Dutch Dubai consortium, bestaande uit V8 Architects, Expomobilia, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos. De bouw ging afgelopen week van start.
Het Nederlands Paviljoen tijdens de Expo Dubai 2020. Beeld: V8 Architects

De bouw van het paviljoen is vorige week officieel van start gegaan. Bij de openingshandeling kreeg de Nederlandse consul een fles overhandigd met water dat was gewonnen uit Nederlandse lucht. De techniek om op die manier water te oogsten  is ontwikkeld door kunstenaar Ap Verheggen en is  onder andere uitgeprobeerd door het Nederlandse leger op missies in woestijngebieden. In het Nederlands paviljoen in Dubai wordt de techniek grootschaliger toegepast en moet bijdragen aan een prettig verblijfklimaat. Impliciet wordt zo een typisch Nederlandse oplossing aangedragen voor het waterprobleem in Dubai en andere delen van de opwarmende wereld.

Dutch Pavilion Expo 2020 Dubai
Beeld V8 Architects

Patroon van het Nederlandse landschap

De apparaten waarmee Verheggen zijn water oogst voegen in de woorden van V8 architects  tactiliteit en verfijning aan toe aan het rauwe bouwmateriaal dat ze hebben uitgekozen en dat ze verder onafgewerkt laten.  Zo doen ze meer toevoegingen om binnen de bouwput boven maaiveld een aangename sfeer te creeeren. “De ingrepen zijn een mix van het patroon van het Nederlandse landschap en de geometrische patronen uit de Arabische cultuur”, zo staat het in het persbericht.

Nederlands Paviljoen Dubai Expo 2022
Beeld V8 Architects

Naast de intrigerende wateroogstapparaten toont het paviljoen ook innovatieve Nederlandse oplossingen tonen voor het energie- en het voedselvraagstuk. Er wordt ter plekke energie opgewekt en voedsel geproduceerd en geoogst. “De verantwoordelijkheid die wij dragen voor onze planeet en toekomstige generaties is groot. Nederland is er klaar voor om eigen innovaties op het gebied van water, energie en voedsel aan de wereld te laten zien,” sprak minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een videoboodschap ter gelegenheid van de start van de bouw.

Het Nederlands paviljoen is een ontwerp van het Dutch Dubai consortium, bestaande uit V8 Architects, Expomobilia, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos. Een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven is betrokken bij de totstandkoming van het concept, waaronder Aardlab en SIGN.

Meer informatie over de EXPO2020 Dubai

Bron: Cobouw.nl

Lees ook:

Oogsten - Beeld V8 Architects
Beeld V8 Architects
Beeld V8 Architects