Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam - Team V Architectuur

De voormalige 'Dagteeken- en Kunstambachtschool voor Meisjes' van architect H.P. Berlage uit 1908 is door Team V Architectuur getransformeerd tot een thuisbasis voor het Koninklijk Concertgebouworkest.

Toelichting - Team V Architectuur Het RCO House bevat tien akoestisch geïsoleerde muziekstudio’s, ontvangstruimtes, kantoor- en vergaderruimtes en een ontmoetingsruimte voor musici, staf en relaties. In de ‘Amsterdamzaal’ kan het orkest bezoekers ontvangen, onder andere voor kamermuziek en educatieve activiteiten.

Verbouwing van de Dagteeken en Kunstambachtsschool voor Meisjes tot RCO House, het nieuwe kantoor van het Koninklijk Concertgebouworkest...Repetitie van leden van de orkestacademie samen met hobo-aanvoerder Ivan Podyomov. Beeld: RCO House 2019 Amsterdam by Team V Architects Amsterdam. Beeld: Renske Vrolijk

Originele structuur

De restauratie stond in het teken van behoud en herstel van de originele structuur en de aanwezige historische elementen. Alle latere toevoegingen zijn verwijderd. Beide gevels en de karakteristieke dakkapellen zijn hersteld naar het oorspronkelijk ontwerp van Berlage. De nog aanwezige originele details zijn gerestaureerd, waaronder de klokken, de directeurskamer en de karakteristieke groen geglazuurde tegeltjes in het centrale trappenhuis.

RCO House 2019 Amsterdam by Team V Architects Amsterdam. Beeld: Jannes Linders en Renske Vrolijk
Beeld: Jannes Linders en Renske Vrolijk

Vier grote klaslokalen zijn samengevoegd tot één hoge muziekruimte; de Amsterdamzaal. De akoestiek van de zaal is aanpasbaar middels draaibare akoestische wandpanelen. Hierdoor is de zaal geschikt voor verschillende opstellingen en instrumenten. De nieuwbouw omvat tien geluidsdichte oefenstudio’s waar orkestleden alleen of in kleine groepjes kunnen repeteren. Middels verschuifbare wandpanelen van eikenfineer kan ook hier de akoestiek naar wens worden aangepast.

RCO House 2019 Amsterdam by Team V Architects Amsterdam. Beeld: Jannes Linders en Renske Vrolijk
Beeld: Jannes Linders en Renske Vrolijk

Nieuwbouw

De nieuwbouw aan de achterzijde van het gemeentelijk monument bestaat uit een laag deel met foyer en daktuin en een hoog deel met oefenruimtes. De bakstenen uitbreiding blijft qua uitstraling dicht bij de oorspronkelijke bouwstijl, maar is wel eigentijds. Een glazen lichtstraat scheidt oud van nieuw, zodat de gerestaureerde achtergevel vanuit de foyer in volle glorie te bewonderen is.

190118_RCO-House_opening.pdf

Download