3D geprinte XXL erlenmeyers voor KennisAs Ede-Wageningen

Op de KennisAs Ede-Wageningen worden boompotten geplaatst in de vorm van verschaalde erlenmeyers – de kegelvormige reageerbuis die in elk laboratorium aanwezig is. De vorm refereert naar het innovatieve karakter van de bedrijven en kennisinstellingen in het gebied. De 3D geprinte potten zijn ontworpen door Felixx Landscape Architects & Planners.
Delen:
Beeld: Beeld René Post

De KennisAs bestrijkt een afstand van 11 km en vormt de verbinding tussen Wageningen University & Research met het Business en Science Park Wageningen, de Kenniscampus Ede en het toekomstige World Food Center in Ede. De KennisAs wordt een lineair arboretum met markante, gebiedseigen bomen. Een deel van die bomen komt in grote erlenmeyer potten van 2,6 meter hoog.  De vorm, materialisering én het maakproces van de pot geven ruimte en invulling aan het innovatieve karakter van het gebied.

Felixx Food Innovation Strip. Beeld René Post
Beeld: René Post

Felixx Foodinnovation Strip. Beeld Rene Post

Prototypes

Afgelopen jaar zijn prototypes van de potten door 3D printing samengesteld in Rotterdam. De Universiteit Wageningen onderzoekt welke biobased materialen  geschikt en toepasbaar zijn. Als onderdeel van dit maakproces wordt nu getest welke boomsoorten het beste gedijen in de potten en hoe de prototypes zich gedragen in de buitenruimte.

Felixx Foodinnovation Strip. Beeld Rene Post
Beeld: René Post

De testfase is onderdeel van de implementatie van het Handboek Openbare Ruimte voor de KennisAs Ede-Wageningen. Felixx heeft dit handboek vorig jaar ontwikkeld in opdracht van de gemeente Ede en de gemeente Wageningen, in nauwe samenwerking met de Provincie Gelderland en Wageningen UR. De implementatie van het handboek wordt gefaseerd uitgevoerd. De plaatsing van de 3D geprinte erlenmeyer boompotten en het aanvangen van de testperiode is onderdeel van de eerste fase. De testfase duurt 2 jaar, de eerste resultaten van de pilot zullen medio 2019/2020 bekend zijn.

Felixx Foodinnovation Strip. Beeld Rene Post