Nominaties Beste Openbare Ruimte 2018

De Boulevard van Schagen in Domburg, Campus Uilenstede Amstelveen en de Binnenrotte in Rotterdam zijn de genomineerden van de Award Beste Openbare Ruimte 2018. Bij de prijs staan gezondheid, beweegvriendelijkheid en toegankelijkheid van de openbare ruimte centraal.
De Binnenrotte door OKRA Landscape Architects is de Beste Openbare Ruimte van 2018

De jury stelt dat, naast de gangbare eisen, een gezonde openbare ruimte gebruikers dient uit te dagen tot gezond gedrag, bewegen, ontmoeten, contact, natuurbeleving. Daarbij gaat het om een ruimte die toegankelijk, dus barrièrevrij is. Op basis van deze criteria selecteerde de jury de drie onderstaande genomineerden uit veertien inzendingen.

Boulevard van Schagen door Lodewijk Baljon
Boulevard van Schagen door Lodewijk Baljon

– De Boulevard van Schagen in Domburg betreft het herontwerp van de boulevard tussen de stad en het strand door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. De boulevard is ingepast op basis van functionele eisen (rondom zeewering, routes, verblijf badgasten, strandopgangen, toelevering strandtenten) in het duinlandschap bij de stijlvolle badplaats Domburg. De jury prijst het ontwerp van de boulevard: ‘vanwege zijn vakmanschap, terughoudend en tijdloos ontwerp. Het ontwerp geeft een natuurlijk beeld, zeer goede zitplaatsen, intimiteit en menselijke maat’.

Campus Uilenstede
Campus Uilenstede, NEXT Architects / Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Studentencampus Uilenstede in Amstelveen is in 2017 omgevormd tot een groene campus voor alle aspecten van het studentenleven, met het Centrumplein als levendig hart. De hoofdroute is verrijkt met multifunctionele meubels en verbindt de entrees. De plek is beter verbonden met de omgeving van het Amsterdamse Bos en de Amstel. Het gebied nodigt nu uit tot sporten, fietsen, hardlopen en verblijven. Het ontwerp is van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. De jury looft ‘de integrale analyse van het plan, de manier waarop vroegere barrières als verkeer en parkeren zijn beslecht, de grote aandacht voor veiligheid, verbindingen en toegankelijkheid’.

Binnenrotte door OKRA Landscape Architects
De Binnenrotte door OKRA Landscape Architects

– Herontwikkeling van de Binnenrotte Rotterdam, door Okra Landschapsarchitecten. Het oorspronkelijke marktplein is omgevormd tot een groene  multifunctionele ontmoetingsruimte, die ook buiten de marktdagen goed is te gebruiken. De terrassen bij De Meent creëren levendigheid, de ligweide met
waterval tegenover de Laurenskerk biedt een verblijfsplek. De jury prijst ‘de openstellingen van het marktplein voor dagelijks gebruik. Er is goede zitgelegenheid, meer groen en een fraaie, ingetogen vormgeving’.

Tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 21 juni pitchen de drie genomineerden hun ontwerp. De jury kiest daarna samen met het publiek de winnaar. In 2017 ging de Groene Loper in Breda door Harold van den Broek met de prijs naar huis.

Jury

De jury bestaat uit: Ben Kuipers (Voorzitter NVTL en landschapsarchitect), Berry den Brinker (Onderzoeker directeur Silvur), Christiaan Zandstra
(toegankelijkheidsdeskundige architectuur erfgoed mobiliteit), Hans Karssenberg (Partner Stipo), Peter de Visser (Hoofd stadsbeheer Zoetermeer), Ad de Bont (Partner stedenbouwkundige Urhahn), Harold van den Broek (juryvoorzitter en landschapsarchitect gemeente Breda), Peter de Bois (Architect en urban designer, Office4UrbanreSearch).