beeld Bruce Damonte

Mylla hytte, Jevnaker county- Mork-Ulnes Architects

Mork-Ulines Architects ontwierp in het ruige Noorse landschap een kleine vakantiewoning. Het verblijf is een herinterpretatie van de een traditionele Noorse ‘hytte’ waar veel Noren hun vrije tijd in doorbrengen.

De vakantiewoning is gesitueerd op een berghelling bij het Mylla-meer, vier uur ten Noorden van Oslo. De opdrachtgever vroeg om een ontwerp met een simpel programma: een woonkamer, drie slaapkamers, twee badkamers, een opslagruimte en een sauna.

Het ontwerp van de vakantiewoning door Mork-Ulnes Architects is een herinterpretatie van de traditionele Noorse hut. Deze woningen zijn vaak efficiënt ingedeeld, maar ook ‘hokkerig’ en gesloten van karakter. Het ontwerp heeft een compacte, functionele plattegrond van 84 vierkante meter. In tegenstelling tot de traditionele cabines opent het gebouwtje zich naar het landschap.

Mylla hytte, Jevnaker county door Mork-Ulnes Architects
beeld Bruce Damonte

Windmolentje

Een zadeldak stond voor deze locatie voorgeschreven, maar Mork-Ulnes architects realiseerde de woning met een viertal losse schuine daken. De ruimten schikken zich ten opzicht van elkaar in een kruisvorm en elke dak ligt boven een andere ruimte. Hierdoor doet de vorm denken aan een windmolentje. Elke ruimte biedt zicht op een ander deel van het landschap: het meer, de berghelling, de hemel en het bos. Het dak werd in modellen niet alleen getest op esthetiek, maar ook op geschiktheid voor de hevige Noorse sneeuwval.

De slaapkamers hebben allemaal twee deuren zodat een ruimte nooit doodloopt. Wanneer de deuren openstaan verdwijnen ze in de wanden en lopen de ruimten in elkaar over. Boven de deuren zijn de scheidingswanden uitgevoerd in glas, zodat de schuine daken altijd een ononderbroken geheel vormen.

beeld Bruce Damonte

Materiaal

De dennenhouten planken op de buitengevel zullen in de loop van de tijd vergrijzen. Het multiplex dat voor het interieur werd gebruikt is behandeld met loog en witte olie. Ook het meubilair werd door Mork-Ulnes Architects ontworpen. Om de ruimtes zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten werd er gelet op multifunctionaliteit. De banken zijn ook bedden en op het keukenblok bevindt zich een speelhoekje.

Projectgegevens

 • Opdrachtgever

  Scott and Christine Young

 • Ontwerpbureau

  Mork-Ulnes Architects, Oslo

 • Medewerkers

  Auste Cijunelyte, Tom Erdman, Lexie Mork-Ulnes, Casper Mork-Ulnes, Anatoly Starr

 • Oplevering

  september 2017

 • Plaats

  Jevnaker county

 • Aannemer

  Kreativt Hus: Michal Manzak and Konrad Jasinski, Oslo

 • Bruto vloeroppervlakte (m2)

  84 vierkante meters

 • Voorlopig ontwerp

  zomer 2014

 • Aanvang bouw

  zomer 2015

 • Bouwsom inclusief installaties (€)

  270.000 euro