Object 2018 Rotterdam: hedendaagse ontwerpers presenteren zich

Vandaag vrijdag 9 februari 2018 opent designbeurs OBJECT Rotterdam van Anne van der Zwaag haar poorten in het monumentale HAKA-gebouw en de iconische Euromast. Meer dan honderd gevestigde en aanstormende ontwerpers presenteren hun projecten, prototypes en producten. de Architect maakte een selectie.
Object 2018 Rotterdam Beeld JW Kaldenbach

Tot en met zondag 11 februari tonen meer dan 150 gevestigde en aanstormende ontwerpers hun werk in het HAKA gebouw en op de Euromast tijdens OBJECT Rotterdam. Alle deelnemende designers zijn het hele weekend aanwezig om meer te vertellen over hun werk. Tevens kunnen bezoekers de studio’s van gerenommeerde ontwerpers als Richard Hutten, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Daan Roosegaarde en Makkink & Bey bezoeken, die zich hebben gevestigd in het Vierhavengebied.

Bernotat&Co + Gispen: It’s all in the famliy!

Bernotat&Co + Gispen: It’s all in the famliy!

De door Bernotat&Co ontworpen Triennial Chair is aal enige tijd in het assortiment van Gispen opgenomen, maar onlangs uitgebreid tot een modulaire serie, een ontwikkeling waarbij circulariteit een grote rol heeft gespeeld.  De Triennial is een designstoel die zich concentreert op waar het om gaat: comfortabel zitten. De serie biedt oneindig veel bekledingscombinaties. Door de modulaire opbouw zijn 36 verschillende stoelen mogelijk.

Deze stoel is volgens Bernotat&Co een soort blanco vel, een basisontwerp waaraan interieurarchitecten hun eigen invulling kunnen geven, zonder dat de eigenheid van het ontwerp wordt aangetast. De stoelenserie nodigt uit tot experimenteren met textiel van de bekleding, zowel in kleur als textuur. Maar ook in kleur en ruimtelijke opstelling, bijvoorbeeld door voor een zaalopstelling één zitting kleur te nemen en de kleur van het kussen te variëren.

Bernotat&Co + Gispen: It’s all in the famliy!

De Radiolaria-lampen zijn gebaseerd op de gelijknamige micro-organismen uit de zee, maar vormen samen ook een planetenstelsel, een macro-kosmos. Ze zijn zacht, daardoor is een unieke, gesloten vorm rond de lichtbron mogelijk. (er is wel een onzichtbare sluiting voor verwisselen van de lichtbron). De vorm is ook zacht, nooit perfect, nooit hetzelfde en daardoor levend. De uitgebreide familie lampen maak ze bijzonder geschikt voor installaties, als bloemen waaruit je een boeket kan samenstellen.

Louis Bos

Louis Armand Bos_Kassena_Soul

De Kasséna Soul collectie van Louis Bos bestaat uit een salontafel en een bijzettafel. Met deze collectie wil Bos op een speelse manier interactie aan en om tafel creëren door het gebruik van de verschuifbare elementen. De verschuifbare elementen fungeren als houder of dienblad en geven de gebruiker de vrijheid om een eigen vorm of sfeer aan de tafel te geven. Bos liet zich in zijn ontwerp inspireren door de patronen in de decoratieve muren van de huizen in Kasséna uit Tiébélé (Zuid Burkina Faso). De Kasséna driehoek  vormt het hart van de tafel.

Krisztina Czika

Krisztina Czika presents at Object 2018 Rotterdam the work The Set Of Matter Varies. In this work she emphasizes the potential and subset varies of cosmetic wax. For the required amount she have been waxing donors and recycling the wax in het studio. Czika: “My goal was to present the material erasing all the prejudgment that it has in its original context, like gross or disgusting. With machines that I designed, the set is showcasing a physical process that begins at the elementary base with the smallest particles, a liquid identity melting and becoming firm again. Within the installation the material grows into shapes, creating surfaces and hopefully becoming part of our economy again.”

Studio Joris de Groot

Studio Joris de Groot laat een deel van de collectie Pleated Seat zien. Deze collectie zitmeubels is ontstaan vanuit de samenwerking met  Low & Bonar. Voor de ontwikkeling van deze collectie liet De Groot zich inspireren door de productie van luchtfilters.

Marieke van Heck

De orange or red collectie van  Marieke van Heck bestaat uit producten die bijzonder gewoon zijn: gebreide plaids om warm van te worden, zachte kussens om in te verdwijnen, krukken om op te blijven zitten en tassen om mee te nemen. Van Heck: “Ze zijn mooi om te zien en fijn om te voelen. Stuk voor stuk bijzonder, stuk voor stuk gewoon. Omdat kleine nuances een groot verschil kunnen maken, is de collectie met liefde en oog voor detail ontworpen. Door ambachtelijke technieken te combineren met eigentijdse vormgeving, streef ik een vernieuwend beeld na. De collectie wordt in Nederland gemaakt van fijne, natuurlijke materialen.’

Chris Slutter

Chris Slutter Tom_tafel_ovaal-vrijstaand

Tijdens Object laat Chris Slutter zijn nieuwste ontwerp Tafel Tom zien, een samenwerking met Pilat&Pilat. Tafel Tom onderscheidt zich door zijn asymmetrisce geplaatste poot.  Slutter: “Hiermee geeft Tom richting aan je interieur en lijkt het of de zwaartekracht niet telt. Het onderstel bevat herkenbare elementen waaronder details uit de bruggenbouw en maritieme wereld. Ik laat me daardoor graag inspireren.”

Lees verder