Kingspan-studie neemt voordelen slanker bouwen onder de loep

Kingspan onderzocht hoe hoog de ROI (return on investment) is van een appartementengebouw waarbij de spouw wordt uitgevoerd met Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat of Minerale wol, uitgaande van vaste buitenmaten en een Rc-waarde van de gevel van 4,5 m²·K/W.
Delen:

In samenwerking met het onafhankelijk organisatieadviesbureau Develop Inc. onderzocht Kingspan Insulation wat deze extra gebruikersoppervlakte nu precies oplevert. Oftewel, hoe voordelig is slank isoleren nu echt? Voor het onderzoek werden appartementengebouwen onderzocht in de regio’s van een aantal grote steden, waaronder Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Nijmegen en Utrecht. Met een Rc-waarde van 4,5 m²·K/W en een vaste buitenmaat als uitgangspunten werd de Return on Investment (ROI) berekend voor verschillende isolatieoplossingen, op basis van de gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter gebruikersoppervlakte.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van de Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat consequent een hogere ROI oplevert dan alternatieve isolatieoplossingen, zoals minerale wol. Met een lage lambdawaarde van 0,018 W/m·K biedt de plaat de mogelijkheid tot slank isoleren. Het verschil zit vooral in de buitenwandopeningen, dakafwerkingen, buitenwanden en funderingsconstructies. Per appartementencomplex levert dit bijna 36,85 vierkante meter extra gebruikersoppervlakte op.

Download hier de samenvatting van het onderzoeksrapport ‘Rentabiliteit op binnenruimte’ als white paper.

Lees ook: Kostenbesparing en meer daglicht: de voordelen van slank isoleren