Architect Francis Kéré onderscheiden met Prins Claus prijs

Diébédo Francis Kéré wordt onderscheiden met de Prins Claus prijs 2017. De architect heeft een succesvolle architectuurpraktijk in Berlijn. Hij laat volgens de jury zien dat architectuur een genereus vak kan zijn, dat het welzijn van de bevolking wil verbeteren.

Francis Kéré komt uit Burkina Faso en volgde zijn studie aan de Technische Universtität Berlin. In Berlijn richtte hij een eigen bureau op, waarmee hij inmiddels prijswinnend werk heeft gerealiseerd. Naast Duitsland opereert het bureau onder andere in Engeland, China en Burkina Faso. Het portfolio bestaat uit diverse scholen, woningbouw en culturele projecten. Zo realiseerde hij dit jaar tevens het Serpentine pavilion in Londen.

Serpentine Pavilion 2017, designed by Francis Kéré. Serpentine Gallery, London (23 June – 8 October 2017) © Kéré Architecture, Photography © 2017 Iwan Baan

Uit het juryrapport over Francis Kéré

“Diébédo Francis Kéré wordt gelauwerd voor het ontwerpen en bouwen van prachtige gebouwen die voldoen aan de wensen van de bevolking. Hij heeft een holistische benadering van de bouwpraktijk geïntroduceerd, waarin het belang wordt benadrukt van deelname van de gemeenschap, respect voor locale cultuur en gebruik van duurzame materialen en methoden. Hij respecteert de trots van de mensen voor hun culturele tradities en technieken en integreert die in de moderne tijd. Op inventieve manier combineert hij relevante factoren uit twee verschillende kennissystemen en komt daarmee tot praktische oplossingen die voor de hele wereld van belang zijn en een uitwisseling van ideeën creëren tussen Afrika en Europa”

“Hij toont het belang van autonomie en zelfontplooiing, treedt op als mentor en docent van de bewoners, zodat ze hun eigen projecten kunnen uitvoeren. Diébédo Francis Kéré wordt gehuldigd vanwege zijn ethische engagement om inspirerende architectuur te maken, waarmee de leefomstandigheden in de dorpen worden verbeterd en het moreel van de bewoners wordt versterkt: een motiverend voorbeeld voor jonge architecten over de hele wereld.”

Verder lezen