Agendatip: The Other Architect

In samenwerking met het Canadian Centre for Architecture (CCA) presenteert Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling The Other Architect. Een tentoonstelling waarin een verbreed perspectief op de maatschappelijke rol van de architect wordt verkend. Aan de hand van verschillende casestudies – daterend van de jaren zestig van de vorige eeuw tot heden – wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden. The Other Architect is samengesteld door het CCA in Montreal en is te zien van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 in Rotterdam.
Delen:
Collage, The Other Architect, 2015 © Christian Lange

The Other Architect, samengesteld door Giovanna Borasi, hoofdcurator van het CCA, toont hoe verschillende ontwerpcollectieven vanaf de jaren zestig de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk overschreden. Met hen werd kritisch en fundamenteel onderzoek een immanent onderdeel van een nieuwe architectuurpraktijk op basis waarvan de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid van architecten werden vergroot. Collaboratieve strategieën, nieuw type interventies en een experimentele houding vormen onderdeel van het opvallende instrumentarium van deze architectuur. De vindingrijkheid van deze ontwerpers toont het vermogen van de architectuur om per keer opnieuw gestalte te geven aan een hedendaagse culturele agenda; een les die ook vandaag uiterst relevant blijft.

De alternatieve werkwijzen en strategieën kenden allerlei gedaantes, zoals mission statements, manifesten, video’s, foto’s, notulen en T-shirts. De verschillende documenten en andere artefacten die te zien zijn in de tentoonstelling leggen overtuigend bloot hoe architecten agenderend wisten te zijn zonder de tussenkomst van de gebouwde vorm. Door deze creatieve uitingen samen te brengen wordt het mogelijk een onderling vergelijk te maken en na te gaan of deze veelzijdige benaderingen van architectuur opnieuw van toepassing kunnen zijn.

The Other Architect toont van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018, architecten die hun rol in collectieven en wisselende samenwerkingsvormen verkiezen boven het idee van individueel auteurschap. Met bijdragen van AD/AA/Polyark, AMO, Anyone Corporation, Architects Revolutionary Council (ARC), Architectural Detective Agency (ADA), Architecture Machine Group (AMG), Art Net, Atelier de recherche et d’action urbaines (ARAU), Center for Urban Pedagogy (CUP), CIRCO, Corridart, Delos Symposion, Design-A-Thon, Forensic Architecture, Global Tools, Institute for Architecture and Urban Studies (IAUS), International Laboratory of Architecture and Urban Design (ILAUD), Kommunen in der Neuen Welt, Lightweight Enclosures Unit (LEU), Pidgeon Audio Visual (PAV), Take Part en Urban Innovations Group (UIG).

The Other Architect
8 september tot en met 7 januari 2017
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Openingstijden:
Dinsdag en woensdag: 11.00 – 17.00
Donderdag: 11.00 – 21.00
Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 17.00
Zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00

Nu te zien: Het Nieuwe Instituut en De Stijl | Collection tot 3 september