Sporen en kunstproject De Nollen in Den Helder

In het weekende van 13 en 14 september wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden. ‘Sporen: archeologie en bouwhistorie’ is ditmaal het landelijk thema.
Delen:

Met het thema worden duizenden monumenten nóg nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst, en worden al die andere overblijfselen uit het verre en nabije verleden, zoals landschapselementen, stratenpatronen en bodemvondsten met elkaar verbonden.

Kunstproject De Nollen in Den Helder
Bijna alle 350 deelnemende gemeenten sluiten aan bij het thema, wat zal resulteren in een breed aanbod van openstellingen en activiteiten. Zo ook in Den Helder, daar staat de Stelling van Den Helder centraal. Kunstproject De Nollen met meer dan twintig oude bunkertjes bevindt zich in de stelling en maakt daarmee ook deel uit van de Open Monumentendag.

De Nollen was de zuidelijke uitloper van Fort Dirksz Admiraal dat in de tijd van Napoleon tot de verdedigingslinie van de haven bij Den Helder behoorde, de Stelling van Den Helder. Tot aan het eind van de jaren zestig kende het gebied een militaire bestemming.

Kunstenaar R. W. van de Wint (1942-2006) is de initiatiefnemer geweest voor een ‘totaalkunstwerk’ in dit duingebiedje. Door zijn integrale benadering is er op De Nollen een symbiose gecreëerd van kunst, landschap en ecologie. Door de herontwikkeling van dit oude deel van de Stelling van Den Helder tot kunst- en natuurproject heeft de cultuurhistorie van deze plek een gelaagdheid van betekenissen gekregen.

Op 13 september zijn er van 10.00 tot 17.00 rondleidingen.
Reserveren via: info@projectdenollen.nl of 0223 660200
Locatie: De Nollen Burgemeester Ritmeesterweg 10 Den Helder
Vlak naast Station Den Helder Zuid

Meer informatie over Kunstproject De Nollen: www.projectdenollen.nl