Techniek - DHV wint Europese Betonprijs

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft de Europese Betonprijs 2008 in de categorie ‘Civil Engineering’ gewonnen met de tunnel in de Rodenrijseweg bij Berkel en Rodenrijs. Het ontwerp viel bij de jury in de smaak door de uitstraling en vormgeving van het beton en het gedurfde constructieve ontwerp. Vorig jaar won het project de Nederlandse Betonprijs.
Delen:

De kleur van het beton is overal hetzelfde en luchtbellen zijn uitgebannen, ondanks de ovale vormen. Naast het complexe ontwerp is conform de eisen van opdrachtgever Provincie Zuid-Holland hoog ingezet op duurzaam materiaalgebruik. Het gebruik van secundaire bouwstoffen is in de contractdocumenten opgenomen. Het hout draagt het FSC-certificaat. De toepassing van zelfverdichtend beton voor deze tunnel op deze schaal is nieuw in de civiele betonbouw.

Marius van den Wildenberg uit ’s Hertogenbosch is de verantwoordelijke architect. DHV was als adviseur verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp, de contractvorming en de directievoering tijdens de bouw. Heijmans Beton- en Waterbouw en Holcim Betonmortel zorgden voor de uitvoering en levering van de mortel. De tunnel is ontworpen en gebouwd tussen 2000 en 2006.

www.dhv.nl