Project - Toekomstige onderwijscampus Utrecht krijgt kolomactivering

De gemeente Utrecht, opdrachtgever Stichting Nuovo en aannemer BAM Utiliteitsbouw tekenen vandaag de overeenkomst voor de bouw van het Centraal College in Utrecht-Oost. De onderwijscampus is ontworpen door architectenbureau RAU uit Amsterdam.
Delen:

Het Centraal College telt 900 leerlingen. Het college is vormgegeven als een onderwijscampus met drie clusters gegroepeerd rond een transparante entreehal. De leerlingen worden naar vakgebied verdeeld over de clusters en ieder cluster kan zijn eigen identiteit aannemen. Een leerling is dan niet meer een uit de groep van 900, maar een uit het cluster en wordt daardoor zichtbaarder.

Technisch kenmerkt zich het gebouw door zijn meervoudig geactiveerde   kolommen. Zo fungeren de kolommen niet alleen als draagconstructie van het gebouw, maar verzorgen ook de ventilatie, verwarming, koeling, elektrische bedrading en kabels voor dataverkeer van het gebouw. Door de technische infrastructuur in de draagconstructie op te nemen, is het gebouw bijna volledig flexibel indeelbaar en zijn wanden gemakkelijk te verplaatsen. Zo kan de school in de toekomst bijna zonder kosten en moeite op veranderende behoeftes inspelen. De geactiveerde kolommen zijn een primeur in het Centraal College en zijn door RAU in samenwerking met Grontmij Technical Management en JVZ Deventer  ontwikkeld.

De bouw zal in het voorjaar van 2009 beginnen. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van 2010.