Vogelvlieghal wordt buitenpaviljoen

In het Vlaamse Zwin zou het nieuwe Natuurcentrum, een ontwerp van Coussée & Goris, een overdekte vogelvlieghal met een selectie van Zwingerelateerde vogelsoorten krijgen. Deze plannen zijn geschrapt. In plaats daarvan komt er, naast goed ingerichte observatie- en kijkplaatsen, een buitenpaviljoen. Het houden van vogels in gevangenschap valt volgens de provincie West-Vlaanderen niet te rijmen met de natuureducatieve boodschap omtrent vogeltrek en het behoud van de waardevolle biotopen op de trekroutes.
Delen:

Het buitenpaviljoen wordt een open belevingsplaats waar kijkers met nieuwe optische technologie ‘het afwezige aanwezig maken’. Te denken valt dan aan ooievaarsnesten die op het tijdstip van bezoek leeg zijn, krijgen via multimediale technieken een virtuele ooievaar op bezoek. Een zicht in de winter wordt een tafereel in de lente. Vanuit het kijkcentrum, dat in de Zwindijk wordt opgericht als observatiecentrum, vogels met kijkers en geluidsdetectoren van op afstand waargenomen en gehoord kunnen worden.

De komst voor het nieuwe entreegebouw van Coussée & Goris stond al langer vast. Naar een grote interactieve tentoonstelling, een cafetaria, seminarievoorzieningen met een restaurant wordt het ook een belangrijk toeristisch belevingscentrum van de Zwinstreek.

Het is de bedoeling het nieuwe Zwin Natuurcentrum in 2015 te openen.