Nederland op postzegelformaat

Sinds gisteren is Nederland nog kleiner geworden dan het al is. Meer dan een postzegel is niet nodig om toekomstige bouwprojecten af te beelden. Een aantal postzegels zijn voorzien van Augmented Reality (AR) waardoor het desbetreffende gebouw in beweging wordt gebracht.

Deze speciale zegels, waarvan  er door het NAi 4,2 miljoen in de handel zijn gebracht, zijn voorzien van zogeheten markers, abstracte plaatjes die een code bevatten. Door naar www.toekomstinbeweging.nl te gaan en de zegel voor een webcam te houden, activeert de code een AR-toepassing. Vervolgens verschijnt op het computerscherm een interactief beeld van het desbetreffende gebouw. Zo wordt aangetoond dat de postzegel ook ruimte biedt aan de meest geavanceerde mediatechnologieën van dit moment.

De projecten op de postzegels zijn nog niet gebouwde ontwerpen van vijf Nederlandse architectenbureaus: Neutelings Riedijk (Kenniscluster Arnhem), Marco Vermeulen & HAU (Parkeertoren), MVRDV (Boekenberg Spijkenisse ), ZUS (Windpost Maasvlakte) en SeARCH (Skytower).

De (gebruikte of ongebruikte) postzegel kan worden geplakt op de ‘gratis entree’-kaart die verkrijgbaar is via www.toekomstinbeweging.nl. De kaart geeft één persoon gratis toegang tot het NAi tussen 1 juli en 31 december 2011.