Maquette Delfts stadskantoor en stationshal

In Delft is in het informatiecentrum Delft Bouwt vanaf vandaag de maquette en te zien van het nieuwe stadskantoor en de stationshal. Het ontwerp is afkomstig van Mecanoo architecten.
Delen:

Ook kunnen bezoekers van het informatiecentrum Delft Bouwt een animatiefilm bekijken van het definitieve ontwerp. Het stadskantoor wordt gebouwd op de voormalige Houttuinen, naast het huidige stationsgebouw. De nieuwbouw komt bovenop de spoortunnel en het ondergrondse station.

Mecanoo Spoorzone Delft

Buitenkant

In het definitief ontwerp van Mecanoo architecten staan openheid en transparantie centraal. Het gebouw wordt grotendeels uitgevoerd in glas, en heeft geen voor- of achterkant maar uitstraling aan alle kanten. De daklijnen op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de bestaande bebouwing. Het ontwerp blijft ruimschoots binnen de grenzen van het bestemmingsplan.

Mecanoo Spoorzone Delft

Binnenkant

Op de begane grond bevindt zich aan de kant van de binnenstad de stationshal met winkels en de toegang naar het ondergronds station en de perrons. De bovenste verdiepingen van het nieuwe stadskantoor worden ingedeeld in zelfstandige kantoorvleugels. Elke verdieping heeft een centrale gang waarop de liften en de kantoorvleugels uitkomen. Door deze opbouw is het gebouw goed in te delen en is verhuur van vleugels aan externe partijen mogelijk, afhankelijk van het aantal medewerkers dat de gemeente moet huisvesten.

Mecanoo Spoorzone Delft

Naar verwachting start de bouw in 2013. In 2015 zijn de stationshal en het grootste gedeelte van het stadskantoor klaar.