Bleizo Zoetermeer krijgt vorm

ARCADIS heeft samen met Meyer en Van Schooten Architecten de aanbesteding gewonnen voor het vervoersknooppunt Bleizo, het traject tussen Bleiswijk en Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer is opdrachtgever en wil het gehele traject van ontwerp tot en met de uitvoeringsbegeleiding samen met de ontwerpers gaan doorlopen.
Delen:

Het project behelst het ontwerp van een nieuw vervoersknooppunt ten oosten van Zoetermeer met een NS station en een halte voor de Oosterheemlijn boven de A12 en het spoor. Karakteristiek is de zogenaamde ‘Laan op BleiZo’: een voetgangers- en fietsbrug over de A12 en het spoor. Deze brug is tevens de traverse van het nieuwe station en vormt de toegang van een nieuwe halte van de Oosterheemlijn. Verder komen er P+R-voorziening aan de beide zijden van het station, bushaltes voor regionale-, interliner en de Zoetermeer-Rotterdam (ZoRo) buslijnen en fietsparkeren. Tot slot komen er nog transferhallen voor het overstappen tussen de verschillende vervoersmodaliteiten.

Het knooppunt kenmerkt zich verder door de groene, duurzame uitstraling en heeft een prettig verblijf, zowel in de stationshal als in de groene ruimte langs de Oosterheemlijn boven de snelweg. In deze ‘Laan op BleiZo’ komen twee bijzondere landschappen van de Zuidvleugel van de Randstad samen: het landschap van de intensieve en innovatieve glastuinbouw en het vrijetijdslandschap met grootschalige recreatieve functies.

In het plan van Arcadis en Meyer en Van Schooten Architecten is veel aandacht voor de ecologische waarde van het gebied en in het ontwerp zijn de duurzame elementen terug te vinden in de verschillende onderdelen van de vervoersknoop. Er is zoveel als mogelijk gewerkt met duurzame materialen.