Is Jaime Hayón de nieuwe Arne Jacobsen?

Is het sobere en ingehouden karakter van Scandinavisch design te verenigen met het frivole en uitbundige werk van Jaime Hayón? Het gerenommeerde meubelmerk Fritz Hansen vond van wel en vroeg de jonge Spaanse ontwerper een nieuwe sofa aan hun collectie toe te voegen. Met FAVN treedt Hayón in de voetsporen van Arne Jacobsen, door een vorm te creëren die is gebaseerd op een schelp.
Delen:

FAVN betekent in het Deens omarming. “Ik wilde een vorm scheppen die je omarmt en die organisch is, daarom kozen we voor de naam FAVN”, zegt Jaime Hayón over zijn ontwerp. “Ik ging tijdens het ontwerpen uit van de vorm van een schelp. Hard aan de buitenkant, aan de binnenkant zacht en verwelkomend.”

Evolutie in ontwerptaal

De Spaanse designer ziet zijn ontwerp als een evolutie in de ontwerptaal van Fritz Hansen. “De inspiratiebron voor de stoelen Egg en Swan, ontworpen door Arne Jacobsen, waren immers ook schelpen. Bovendien zien de meubels er van alle kanten schitterend uit.”

Voor Fritz Hansen is de samenwerking met Hayón een voortzetting van de traditie om samen te werken met de meest getalenteerde architecten en ontwerpers. Het merk ziet de FAVN als het resultaat van een experimentele dialoog en een vereniging van de kwaliteiten van Spaans en Deens ontwerp.

Stalen constructie

De schelp bestaat uit twee delen, een onderstel en een rug, die beiden zijn vervaardigd uit hard met fiberglas versterkt polyurethaanschuim. Beide delen hebben een stalen frame en het zitgedeelte is uitgevoerd met nozag-veren. Onderstel en rugschelp zijn met elkaar verbonden door zeskantige bouten en zes stalen beugels. De buitenzijde van de achterschelp is bedekt met een dunne laag polyurethaanschuim en vulling.

De vier poten bestaan uit drie delen: een in dezelfde stof als de basis gestoffeerde trechtervorm, een satijn gepolijste aluminium cilinder en een vilten glijder ter bescherming van de vloer.

Expressie

De bank is uitgevoerd in tien kleuren: lichtgrijs, saliegroen, helder beige, taupe, chocolade, mosterd, rood, violet, donkerblauw en zwart. Om de drie hoofdcomponenten, de schelp, rug, zittingen en decoratieve kussens te benadrukken, zijn er drie stofsoorten toegepast. Deze combinatie van structuren en kleuren maken de bank tot een expressief meubel.

Onder het zitkussen bevindt zich een klein logo en een handtekening op een aluminium plaatje, dat met de hand op de sofa is bevestigd. De sofa is ook verkrijgbaar in een enkele stof, in zeven verschillende soorten. Losse decoratieve kussens en grote vilten glijders voor zachte vloeren zijn optioneel leverbaar.

De FAVN is tijdens de Salone del Mobile in Milaan dit jaar gepresenteerd, maar sinds deze maand verkrijgbaar.