Slim gebruik van drie houten latjes

Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten zijn de winnaars van de Stedelijk Interieur Award 2011. De studenten Landscape Architecture aan de Wageningen Universiteit maakten een plan voor de kuststrook van North Carolina (VS) en bedachten een aanpak die volgens het juryrapport ‘een groot en ingewikkeld probleem min of meer terugbrengt tot het slim gebruiken van drie houten latjes’.
Delen:

De ‘barrier islands’ behoren tot ‘s werelds meest dynamische kustlandschappen: een ring van (wadden)eilanden waarvan de vorm en de locatie dagelijks veranderen onder invloed van de oceaan. Het aantrekkelijke landschap is een belangrijke pull-factor voor recreatief gebruik, waardoor het gebied snel is verstedelijkt. Dit grootschalige stedelijke weefsel conflicteert echter met de natuurlijke dynamiek, zodat landschap afbreekt. In hun Master Vibrant Land geven Noordhuizen en Kersten een oplossing voor dit probleem: een zandvangstructuur die de duinen moet gaan laten groeien.

Uit het juryrapport: ‘Eigenlijk is het een kleine zandmotor, en hoewel dat niet zo vernieuwend is, is de intelligente manier waarop Kersten en Noordhuizen die toepassen in het landschap dat wel. (…) Ze hadden oog voor de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van hun project’.

Volgens Noordhuizen en Kersten is het facilliteren van de interactie tussen menselijke en natuurlijke cycli een voorwaarde voor een transitie naar een meer duurzame, veiliger en aantrekkelijker omgeving. Daarom hebben ze een houten structuur ontworpen die zowel menselijke als natuurlijke cycli bedient. Enerzijds is de structuur het fundament voor de noodzakelijke duingroei (natuurlijke cycli, winter). Anderzijds kan hij, door hem in diverse vormen te vouwen, aansluiten bij de recreatieve vraag in het landschap (menselijke cycli, zomer). Door de toegankelijke schaal van het ontwerp en het aanzienlijke landschappelijke effect wordt een brug geslagen tussen mens en natuur in een veranderend landschap.