Hoe Cruz y Ortiz de oorlog wonnen

Na een renovatie van bijna tien jaar opent het nieuwe Rijksmuseum zijn deuren en de veelbesproken passage. De oorlog is eindelijk overwonnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Cruz y Ortiz lostte de ingewikkelde ontwerpopgave kundig op. In het verlengde van het ontwerp van Pierre Cuypers is eindelijk een oplossing gevonden voor de onwaarschijnlijke combinatie van een poortgebouw en een museum.
Delen:

Architect Pieter Bedaux interviewde voor het artikel in het aprilnummer van de Architect zijn oude collega’s van Cruz y Ortiz over de ingrijpende en langdurige renovatie en uitbreiding van het Rijksmuseum. De architecten zijn blij met het eindresultaat. Het museum heeft veel van haar oorspronkelijke karakter teruggekregen, terwijl er tegelijkertijd een oplossing gevonden is voor de dicht geslibte atria en de opsplitsing van gebouwdelen door de onderdoorgang.

Poort en stad

“De wanden van de passage zijn vervangen door glazen puien. Dit levert van binnenuit een onwerkelijke ervaring op, waarbij de stad zichtbaar door het museum raast.”

Unieke fotoreportage

De unieke foto’s van fotograaf Jeroen Musch, enkel te zien in dit nummer van de Architect, illustreren de overgang tussen oud en nieuw. Met een natuurstenen vloer en plint, waarvan de kleur dicht bij de oorspronkelijke tint ligt, verdwijnt het nieuwe in het oude en andersom. “Het is een interessante paradox dat juist dit zoeken naar continuïteit vernieuwend te noemen is.”


De glazen puien in de bogen bieden zicht op de tunnel. Fotograaf Jeroen Musch