Toren Eusebiuskerk wordt museum Slag om Arnhem

De toren van de Eusebiuskerk in Arnhem wordt ingericht als een museum over de Slag om Arnhem in september 1944. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek, zo maakten de besturen van de kerk en het museum vrijdag bekend aan Vastgoedmarkt
Delen:

Het Airborne Museum in Oosterbeek en de Eusebiuskerk in Arnhem gaan intensief samenwerken. Het museum gaat in de toren een presentatie inrichten over de Slag om Arnhem.
Met de samenwerking willen het Museum en de Eusebiuskerk inspelen op de toenemende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben de ambitie om veel meer toeristen naar de regio te trekken.

Markante locaties

Dat moet in de eerste plaats gebeuren door markante oorloglocaties op de voormalige slagvelden in de gemeenten Arnhem, Renkum en Overbetuwe als samenhangend geheel te promoten. Het gaat daarbij om het Airborne Museum, de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, het toekomstige informatiecentrum Driel-Polen in de Overbetuwe en in Arnhem de John Frostbrug en de Eusebius.

Het centrum van Arnhem is op 19 en 20 september 1944 kapotgeschoten bij een poging van de geallieerden om de Rijnbrug in handen te krijgen. De stad lag zo zwaar in puin, dat de inwoners moesten evacueren. Pas na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerden zij terug in een stad die deels opnieuw moest worden opgebouwd. Wat er in die tijd met Arnhem is gebeurd, zal in het museum in de kerktoren te zien zijn.

Zeventig jaar geleden

De Eusebiuskerk raakte zwaar beschadigd bij de bekende slag. Na de oorlog is de kerk gerestaureerd, maar dat gebeurde niet degelijk genoeg. Het bouwwerk is nu opnieuw in slechte staat en staat al jaren in de steigers. Er is 27 miljoen euro nodig voor een nieuwe restauratie en dat geld is nog niet aanwezig. In 2015 moet het museum in de toren een feit zijn, zegt het bestuur. In september 2014 is het zeventig jaar geleden dat de geallieerden Nederland probeerden te bevrijden tijdens de Operatie Market Garden.

Bron: Vastgoedmarkt.