Jury PassiefBouwen Awards introduceert categorie ‘Robuust Energieneutraal’

De jury van de PassiefBouwen Awards 2013 heeft onverwacht een extra categorie geïntroduceerd. ‘Robuust Energieneutraal’ is bedoeld voor gebouwen met een passief opgebouwd casco.
Delen:

Volgens juryvoorzitter Chris Zijdeveld, tevens voorzitter van de Stichting PassiefBouwen, worden zonnepanelen te vaak gebruikt om overigens slechte gebouwen toch een goed imago te geven. Hij is hier fel tegen gekant en beschouwt het zonnepaneel in een dergelijk geval als een soort aflaat voor bouwers: je bouwt een slecht gebouw en dat compenseer je met een paneeltje.

Zijdeveld werd dan ook positief verrast toen bleek dat diverse inzendingen voor de PassiefBouwen Awards waren uitgevoerd met de ambitie ‘netto energieneutraal’. Dit betekent: een passief casco, waar installatietechnische maatregelen bovenop komen. Met Zijdeveld vinden de jury en de Stichting PassiefBouwen dat deze projecten ‘afstand nemen van de waan van de dag, waarbij duizenden huizen het etiket energieneutraal dreigen te krijgen zonder dat het casco optimaal is geïsoleerd of op de zon georiënteerd, terwijl ze netto energieneutraal worden gepraat met grote hoeveelheden zonnepanelen’.

De eerste extra award ‘Robuust Energieneutraal’ ging naar het project Boerhave in Tubbergen. De twee woningen zijn afgelopen zomer door aannemersbedrijf Dura Vermeer uit Hengelo opgeleverd aan Woningstichting Tubbergen. De jury roemt de uitvoeringskwaliteit, die bleek bij de controles op tochtdichtheid. De stap naar energieneutraal is gemaakt met een combinatie van zonneboiler en pv-panelen.

Overige awards

In de categorie Nieuwbouw koos de jury voor het project Velve-Lindenhof in Enschede, waar van de 211 energiezuinige woningen er 82 op passief niveau zijn uitgevoerd.

In de categorie Renovatie waren de projecten ‘zeer verschillende in omvang en uitvoering’ en is de prijs uiteindelijk naar het project Luttebrink/Denekampbrink gegaan, waar 28 woningen zijn gerenoveerd.

De award ‘Overige gebouwen ging naar een school, namelijk de Brede Bossche School in ’s-Hertogenbosch, waar volgens de jury gezond bouwen volgens het concept Frisse Scholen uitstekend samengaat met passief bouwen.

Eredivisie

De jury besloot eveneens tot uitreiking van een predicaat Eredivisie. Dit predicaat wordt niet altijd uitgereikt, maar biedt de jury de mogelijkheid een bijzonder project extra onder de aandacht te brengen.

PO-project Zenderink in Wierden verdient het volgens de jury, omdat er niet alleen een ‘heel mooi passief ontwerp is gepresenteerd, maar ook via een eigen website aandacht is besteed aan het uitdragen van de voordelen van passief bouwen’.