Herbestemming Infanterieschool Montpellier

West 8 is samen met Boyer-Percheron-Assus en Merlin de winnaar van de stedebouwkundige ontwerpcompetitie voor de transformatie van het terrein van de voormalige Infanterieschool (EAI) in Montpellier.
Delen:

De visie van West8 en Boyer-Percheron-Assus en Merlin voorziet in een duurzame wijk (langzaam vervoer, ondergronds parkeren, waterretentie en -beheer en energie-efficiënte bebouwing), met diverse architectuur en een ecologisch verbeterd park, het Montcalm Park, waarin 2.000 nieuwe bomen worden aangeplant en drie watermolens.

In plaats van directe realisatie van alle 4000 woningen worden in een geleidelijke fasering binnen 15 jaar 2300-3000 woningen gerealiseerd. De gemengde woningtypologieën beslaan collectieve, individuele en levensbestendige woningen, met een derde sociale huisvesting en een derde onder geholpen toetreding.

Daarnaast wordt 30.000 m2 aan voorzieningen gebouwd. Er komen winkels, een creatief en cultureel centrum met een bioscoop en ruimtes voor beroepen in de creatieve sector. De bedoeling is dat met de bouw banen terugkomen die met het ontmantelen van de Infanterieschool in 2010 verloren zijn gegaan.

Het toekomstige centrum ‘Stad van de Muziek en de Kunsten, de hogeschool van de Journalistiek (antenna ESJ Lille) en Crous, studentenhuisvesting krijgt volgens West8 een opvallende architectuur.

Twintig openingen in de historische stadsmuur dienen als toegang naar het gebied waarmee de wijk zich opent naar de Rue Bugarel. De wijk wordt duurzaam opgezet met behulp van gebouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken, strikt waterbeheer, centrale groene mobiliteit en warmtekrachtkoppeling met behulp van biomassa.