De smalle strook is opgedeeld in drie zones. Door het jongerencentrum in het midden te plaatsen wordt de skatebaan van het sportveld gescheiden en ontstaan twee duidelijk verschillende plekken. Het gebouw vormt de schakel tussen deze twee actieve zones. Om de entree niet te belemmeren is de skatebaan een halve meter boven het maaiveld gelegd. Zo ontstaat tevens een lange zitrand. Het sportveld is daarentegen verdiept uitgevoerd zodat hier gebasketbald, gevoetbald en getennist kan worden.
situatie
Eenheid
Opvallend is de integratie van de skatebaan en het gebouw. De ‘skatecradle’, de blikvanger aan de voorzijde, neemt een hap uit het gebouw waardoor je tegen de gevel aan kunt skaten. Samen met de materialisering zorgt dit ervoor dat de baan en het gebouw een geheel vormen.
Graffiti is een onvermijdelijk probleem op plekken voor jongeren. Carve denkt hier echter anders over: “in plaats van dit als een probleem te zien anticipeert het ontwerp daar bij voorbaat al op.” De gevel is uitgevoerd in betonnen elementen met een ‘braillepatroon’. Als de graffiti wordt verwijderd zal deze in de terugliggende cirkels blijven zitten. “De gevel wordt hierdoor een canvas, waarin een in kleur veranderend stippenpatroon de geschiedenis in de gevel weergeeft.”
Praktijk
Flexibiliteit was het uitgangspunt voor het jongerencentrum zelf. Middels grote schuifdeuren rond de kern zou de plattegrond aan verschillende gebruiksgroepen plek kunnen bieden. Echter ondervond het onderwerpbureau dat hun ambitie in de praktijk lastig was. “Kavel K is van oorsprong als een eenheid ontworpen. Wat we in het gebruik wilden verenigen, werd echter reeds bij de uitvoering ontkend. Vanaf de DO-fase werd het project traditioneel opgesplitst in ‘bouwwerk’ en buitenruimte’,
met verschillende opdrachtgevers, wat een continue discussie op de demarcatielijn tussen gebouw en buitenruimte opleverde.” Hoewel de kosten gelijk bleven zijn de riante schuifdeuren zonder overleg vervangen door standaard deuren. Desalniettemin is het concept overeind gebleven en vormt Kavel K een sterke eenheid.
Bureau
Ontwerp- en ingenieursbureau Carve focust op de inrichting van openbare (buiten)ruimte. Door een specialisatie in ontwerpen voor kinderen en jongeren hebben ze al veel ervaring met skateparken en onconventionele hangplekken. Elke opdracht leidt tot een uniek project om de speelkwaliteit in de buitenruimte te verbeteren. Het bureau werkt op alle schaalniveaus, van landschappelijk ontwerp tot productontwikkeling van bijvoorbeeld multifunctioneel buitenmeubilair. Het kleine team heeft zowel een design- als engineeringafdeling.