Mecanoo ontwerpt fietsroute in China

In de nabije toekomst verbindt een 17,6 kilometer lange fietsroute de Noord-Chinese stad Jiaozuo met de omliggende bergen. Het door Mecanoo architecten ontworpen Golden Ribbon tracé biedt mogelijkheden voor recreatie, sport en woon-werkverkeer. Door fietsgebruik te stimuleren, wil de stad een bijdrage leveren aan de volksgezondheid en het milieu. De fietsroute dient als voorbeeld voor andere Chinese steden.
Delen:

De fietsroute in Jiaozuo is door Mecanoo aangesloten op de bestaande infrastructuur en voert langs verschillende belangrijke plekken en attracties in de stad. Ook is er speciale aandacht voor het rijcomfort. De  uitzichten over de vallei, prettige rustplekken en voorzieningen van hoge kwaliteit maken het fietsen van de route een unieke ervaring. De fietsroute sluit aan op cultuur en de stedelijke context van de oude mijnstad Jiaozuo, en past in het landschap en klimaat van het stroomgebied van de Gele Rivier.

Mecanoo Fietsroute

Uitgangspunt voor het ontwerp is de inheemse Chinese vernisboom met haar prachtige goudgele bloemen in de herfst. Door de boom langs de gehele route te planten, is het fietsparcours duidelijk herkenbaar en wordt de natuur de stad ingetrokken. Het vijf meter brede geasfalteerde fietspad heeft een kenmerkende doorlopende rand van lokaal Taihan schist steen. De rand verbreedt zich bij rustplekken en bij de negen paviljoens die in de route zijn opgenomen.

In de grotere paviljoens zijn een restaurant, fietsverhuur, douches, en het clubhuis van een wielervereniging gevestigd. De paviljoens en het straatmeubilair zijn ontworpen als één familie en uitgevoerd in cortenstaal en schist steen. In het geperforeerde hekwerk zijn de bloemen van de Chinese vernisboom te herkennen. De ontworpen elementen en de natuur vormen zo een samenhangend geheel.