Twinhouse

Twee casco woningen grijpen in elkaar waardoor unieke plattegronden ontstaan. Elke verdieping heeft een andere oriëntatie en typologie doordat twee kavels in drie dimensies worden gecombineerd. Bureau Ira Koers ontwierp de woningen die het laatste gat in blok 12 in Nieuw Leyden opvullen. Deze autovrije wijk, naar ontwerp van MVRDV, wordt gekenmerkt door het grote aandeel particulier opdrachtgeverschap.

De twee woningen van Bureau Ira Koers zijn identiek, maar liggen 180 graden gedraaid ten opzichte van elkaar. De routing is onconventioneel en daardoor erg verrassend. Op de begane grond lijk je een doorzonwoning binnen te komen, met een kern in het midden. Maar dit verandert zodra je het trappenhuis inkijkt, dat dwars in de woning ligt. Doordat twee trappen in elkaars verlengde liggen kijk je hier tot aan het dak en wordt duidelijk dat de woning naast 12 meter diep ook 12 meter breed is. Op de eerste verdieping hebben beide woningen een enorme leefruimte met een panoramaraam over de volle breedte, die doet denken aan de panoramawoningen van Willem Jan Neutelings, die ook twee kavels combineren. Op deze eerste twee lagen staat 'een penthouse': een opbouw uit verschillende volumes die aan alle zijden teruggelegd is, waardoor rondom een dakterras met meerdere verblijfsgebieden ontstaat. Alle verdiepingen zijn casco opgeleverd en kunnen gemakkelijk in meerdere ruimtes worden verdeeld.

Contrast

Opmerkelijk is dat de woningen zich naar buiten toe als één woning presenteren. De eerste twee lagen zijn gemetseld met elf verschillende okerkleurige stenen van diverse fabricage: handvorm, vormbak, strengpers, bezand, glad, ontkist met zand en water. Door de stenen “als speklagen in wisselende volgorde” te metselen, is een handgemaakte uitstraling ontstaan. Het penthouse staat hier als een strakke witte bungalow bovenop, opvallend zijn vooral de kozijnloze openingen die in het vlak van de gevel liggen.

Nieuw Leyden

Het project ligt in een nieuwe wijk aan de Noordzijde van het centrum van Leiden. Het plan van MVRDV telt veertig blokken met 670 woningen die voor de helft door particulieren worden gerealiseerd. De spelregels bieden maximale flexibiliteit en vrijheid voor de individuele woningen, maar zorgen tevens voor een gestructureerde ontwikkeling. Alle woningen binnen een blok worden gerealiseerd binnen een gezamenlijke bouwperiode.