Leeuwenveld 2

De "Weesper korrel"- de schaal en het ritme van het centrum van Weesp - vormt de inspiratie voor Leeuwenveld 2. Het ontwerp op het grensvlak tussen het Vechtstadje en de Bloemendalerpolder slaat een brug tussen het oude stadshart en het omliggende poldergebied. De hoge dichtheid, de intieme straten en grachten en de pleinen refereren aan de oude stad.

De hoofdstructuur van het plan wordt gevormd door het oude landschap. Het aanwezige water is gebruikt om een natuurlijke, fijnmazige structuur met hoogwaardige verblijfskwaliteiten te creëren.
Vijf stadse blokken worden verbonden door nieuwe grachten en twee pleinen. De openbare ruimte die ontstaat, vormt een aantrekkelijke route van het centrum naar de polder langs water en groen. Verspreid over de wijk liggen werkwoningen en bedrijfsruimtes. Dit maakt dat de wijk ook overdag levendig en vol van activiteit is.

De woningvariatie is divers, van appartementen tot woon-werkwoningen, van grachtenpanden met grote vides tot twee-onder-een-kappers en imposante splitlevelwoningen. De variatie wordt bereikt met afwisselend metselwerk en materiaalgebruik, een paar verschillende kapvormen, twee type gevelindelingen, twee typen hekken, twee verschillende dakranden, de inzet van natuursteen vlakken en kaders en vijf verschillende bakstenen. Tegelijkertijd vormen de woningen in gevelopeningen en ritme weer een grote eenheid. Deze combinatie van variatie en eenheid is een eigentijdse interpretatie, gebaseerd op een goede analyse van de oude Hollandse stad. In het ontwerp is als vanouds veel aandacht voor detaillering: plafondhoge ramen hebben diepe neggen, en de modern gestileerde balkonhekken spelen op een bijzondere manier met het licht. Opvallende hoekpanden en poortgebouwen accentueren de hoeken en zichtassen van wijk.