In 2008 won Ton Matton de prijsvraag Eenvoud in Almere.
Het thema recycling stond volop in de belangstelling, Almere maakte zijn 'Almere principles', gebaseerd op de recyclingsgedachte Cradle to Cradle, waarbij bouwmaterialen in de toekomst hergebruikt zouden kunnen worden. Geheel in zijn filosofie van Trendy Pragmatisme stelde Matton voor om de bouwmaterialen van het 500.000 keer gebouwde maar door krimp van het platteland vaak leegstaande huisje Type EW58 'made in GDR' (German Democratic Republic) te nemen en deze in Almere te recyclen.
Met de toekomstige bewoonster is besloten het huis uit strobalen zelf te bouwen, met hulp van veel vrienden en een oostduitse stucadoor die het huis met 'kratzputz' het eenvoudige DDR-uiterlijk geeft. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Wilfried Stallknecht uit 1958 is door de architect Martijn van der Hijden aangepast aan de hedendaagse bouwregelgeving. De typerende bouwelementen zoals dakpannen, deuren, deurklinken, plinten, tuinhek, e.d. zijn origineel.
In Architectuurcentrum Casla en op het erf rondom het huisje is een tentoonstelling te zien van dit bijzonder bizarre project. Originele bouwmaterialen worden getoond en ook enkele meubels voor de productie van groente en fruit in het interieur, zoals de vegetable-chair en het chicken cabinet. Deze objekten uit de serie 'climate- machines' heeft Ton Matton zijn geïnspireerd op het productieve leven op het platteland. Appelbomen en maisplanten groeien aan het infuus. Op het erf van het in aanbouw zijnde huis scharrelen kippen voor de eierproductie die vanuit de voering van de jas op straat 'informeel' te koop worden
aangeboden.
De film 'Surviving the Suburb' toont afbraak, transport en wederopbouw van het huis en lokale productie als overlevingsoptie in een informele economie.