Uitslag prijsvraag Shenzhen Bao'an G107

MLA+ is de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de ontwikkeling van het gebied langs de G107 snelweg in het Bao'an district in Shenzhen in China. Het bureau vormde een team met Felixx Landscape Architects & Planners uit Rotterdam, de China Academy of Urban Planning and Design (CAUPD) en Shenzhen Municipal Design & Research Institute. Het winnende team versloeg hiermee Nikken Sekkei, KCAP, OMA en ISA-Internationales Stadtbauatelier.

Het gebied, gelegen op een lengte van 30 km langs de nationale snelweg G107, is één van de belangrijkste assen in de stad Shenzhen. De G107 was voorheen de belangrijkste toegangsweg vanuit Hong Kong naar de stad, die ook als ‘factory of the world’ wordt aangeduid. Als ‘gouden corridor’ verbindt het Guqngdong en Hong Kong en het centrale ontwikkelingsgebied van het grote Pearl River Delta.

China MLA+ Felixx Landscape winnen prijs G107 Shenzhen

Omdat langs de snelweg gedurende de jaren een industrieel landschap is ontstaan, afgewisseld met woongebieden en commerciele functies die voor wateroverlast en wateroverlast zorgden. Ook is het gebied kwestbaar voor de toekomstige overgang van een industriële naar een op innovatie gerichte economie.

China MLA+ Felixx Landscape winnen prijs G107 Shenzhen

Volgens MLA+ en Felixx Landscape Architects Planners lag de uitdaging in het gebied toekomstbestendig te maken en om de complexe bestaande stedelijke gebieden in de plannen op te nemen. Wel blijft in het plan de snelweg de stuwende kracht die de verschillende gebieden met elkaar verbindt. Wel verandert zijn functie van stedelijke snelweg tot hoofdweg voor de nieuwe ontwikkeling.

Binnen deze hoofdstructuur zijn hubs gecreëerd voor verschillende stedelijke functies. Hiernaast worden openbare ruimtes ingezet om verschillende elementen in de bestaande stad en het plan met elkaar te verbinden.

De komende tijd gaat het consortium de plannen verder uitwerken. Binnen drie jaar moet het plan geimplenteerd zijn.