Dorpshuis in Duivendrecht door Flim Architecten

Het nieuwe Dorpshuis in Duivendrecht door Flim Architecten is onderdeel van de herontwikkeling van het dorpshart. Het nieuwe onderkomen is tegen de bestaande sporthal aangebouwd en zorgt voor een nieuwe impuls op het dorpsplein dat is ingericht door Dijk en Co Landschapsarchitectuur.

De kleurrijke glasdelen die zijn gebruikt in de gevel zijn door de omliggende gebouwen overgenomen. Het vormt zo een herkenbaar geheel.

Fotograaf: Stijn Poelstra - Dorpshuis Duivendrecht
Centraal in het plan staat de multifunctionele ontmoetingsruimte. Deze grenst aan het Dorpsplein en vormt de schakel met de verschillende functies in het dorpshuis. De ruimte is op diverse manieren uitbreidbaar en schakelbaar en daardoor maximaal flexibel in te zetten. Een expositieruimte verbindt de twee ingangen met elkaar en vormt zo ook stedebouwkundig een verbinding.

Diverse doorzichten door het gebouw versterken de verbindende functie. Twee grote overstekken markeren de overgang tussen binnen en buiten. Grote op het noorden gerichte daklichten zorgen voor de lichtinval en vergroten de ruimtelijke beleving.

Duivendrecht - Dorpshuis door Flim Archtecten

De gevel is volledig uitgevoerd in glas. De dakrand van de overstekken is 1,5 m hoog en afgewerkt met verticaal toegepaste delen van gerecycled kunststof. De toegepaste kleuren verwijzen naar de bomen in de omgeving. De ritmiek van de gevel is doorgezet voor de bestaande sporthal langs en verbindt de twee gebouwdelen. Op deze wijze kon de volledige pleinzijde van het gebouw van een nieuwe gevel worden voorzien.

Ook binnen is de verbinding met de sporthal gemaakt, en is er vanuit de ontmoetingsruimte nu zicht op de sporters. Het interieur, zoals de maatwerkmeubels voor de bibliotheek, vormde onderdeel van de ontwerpopgave.