Museum Voorlinden - Kraaijvanger architects

Afgelopen weekend opende het nieuwe Museum Voorlinden te Wassenaar. Het museum is tot in de kleinste details uitgewerkt. Door een innovatief transparant dak valt enkel noorderlicht binnen. Het ontwerp- en bouwproces verliepen op een bijzondere manier. Kraaijvanger tekende het ontwerp dat vervolgens zonder hoofdaannemer is gerealiseerd.

Een grote dakconstructie fungeert als luifel en lichtregelaar voor de onderliggende ruimtes. Door de 115.000 schuin gesneden aluminium buizen valt licht indirect binnen. Het velum en transparant glazen dak zorgen ervoor dat het licht de kunstwerken op gedoseerde wijze beschijnt. Indirecte LED-verlichting en verschuifbare zonnedakpanelen optimaliseren de lichtinval zowel op zonnige dagen als bij avond en in ieder seizoen. Het daglichtontwerp is bedacht door Kraaijvanger en uitgewerkt en getest door ARUP.

Transparant

Veertig procent van de gevel is opgebouwd uit glazen puien en zestig procent bestaat uit Italiaans travertin. Dit travertin heeft de kleur van duinzand en refereet zo naar de omliggende duinen. In het gebouw bevinden zich verschillende ruimtes voor collectiepresentaties, wisselende tentoonstellingen en permanente werken. De hoge glazen puien openen het interieur naar de omgeving. Doordat de wanden niet dragen, zijn in de toekomst andere indelingen mogelijk. Het dak haalt stabiliteit uit speciaal ontwikkelde momentvaste kolommen. Pieters Bouwtechniek ontwierp een draagconstructie van stalen kolommen die in de fundering zijn ingeklemd en zijn weggewerkt in de wanden. Zo blijven de gevels en het dak optimaal transparant. 

Verschillende partijen

Het ontwerp is gemaakt door Dirk Jan Postel, partner bij Kraaijvanger architects. Voor delen van het interieur en de gevel is het Italiaanse bureau Studio Milani betrokken. Piet Oudolf verzorgde het ontwerp voor de omliggende tuinen. Een team van drie professionals in dienst van het museum heeft het ontwerp- en bouwproces begeleid. De vermogende eigenaar Joop van Caldenborgh nam hiervoor zelf bouwmanager Gideon Goedhart in dienst. Zonder hoofdaannemer hield zijn team zelf contact met de ongeveer twintig nevenaannemers. Zo kon het zeer hoge afwerkingsniveau worden bereikt. Er is zoveel mogelijk weggewerkt. Alle klimaatvoorzieningen, elektrapunten, data aansluitpunten, kaartlezers voor het personeel en zelfs nevenindicatoren en vluchtwegbordjes zijn verborgen. Deze laatste zijn overgeschilderd en worden pas zichtbaar wanneer ze aanspringen.