ARC16: Kolleksjesintrum Fryslân - LEVS architecten

Erfgoed centraal, samenwerken en low-tech zijn de steekwoorden voor het duurzame en energieneutrale depot voor kunst uit vijf Friese musea. Om de juiste klimaatcondities te scheppen wordt het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde gebruikt en juist niet dure en onderhoudsgevoelige technische installaties. Bovendien wekken 400 PV-panelen energie op. Hierdoor blijven de exploitatiekosten bijzonder laag en is een toekomstbestendig gebouw gerealiseerd.

Het Kolleksjesintrum Fryslân staat op een terp van bloemrijk grasland. De collecties worden opgeslagen in een ‘black box’ met roestrode gevels van gepoedercoate aluminium met diepe nissen waar klimplanten de gevel begroeien en met het landschap verbinden. Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de musea gecombineerd en ingedeeld naar opslag- en klimaatcondities.

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m⊃2;K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude en zorgt voor een zeer gelijkmatige binnenklimaat. In combinatie met minimale installatietechniek is het totale vermogen aan installaties voor de depotruimten met 26 kW vergelijkbaar met dat van de CV-ketel van een grote eengezinswoning. Een luchtgekoelde warmtepomp verwarmt en koelt de facilitaire vertrekken en 400 PV-panelen leveren meer stroom dan het gebouw verbruikt.

Het resultaat zijn zeer lage exploitatiekosten. Deze dalen met bijna 50% in vergelijking met die van een ‘traditioneel’ depot. LEVS partners maakte met LBP|SIGHT en Crown Fine Art deel uit van een expertteam dat het innovatieve klimaat- en opslagconcept ontwikkelde.