RIBA Gold Medal naar Paulo Mendes da Rocha

De Braziliaanse architect Paulo Mendes da Rocha, 87, is onderscheiden met de RIBA Royal Gold Medal 2017. Hij krijgt de prijs als waardering voor zijn complete oeuvre.
Delen:

Mendes da Rocha is na Oscar Niemeyer in 1998 de tweede Braziliaanse architect die is onderscheiden met de prijs. De architect, geboren in 1928 in São Paulo, is bekend van onder andere het Museum of Contemporary Art at the University of São Paulo,(1985), het Braziliaans Sculpture Museum (1988) en de renovatie van het belangrijkste museum van Brazilie, het Pinacoteca do Estado de São Paulo, (1993). Zijn stijl, met veel staal en beton verwijst naar ‘Brazilian Brutalism’.

Sculptuurmuseum Mendes da Rocha Riba Gold Medal 2017 Brazilian Sculpture Museum (1988) door Paul Mendes da Rocha

De medaille is de hoogte onderscheiding in het Verenigd Koninkrijk voor Architectuur. De laureaat van 2017 gaat deel uitmaken van het exclusieve gezelschap waar ook Zaha Hadid (2016), Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd wright (1941) en George Gilbert Scott (1859), deel van uitmaken.

Atelietclub Mendes da Roch Riba Gold Medal 2017 Mendes da Rocha’s ontwerp voor de Paulistano Athletics Club. Voor het gebouw in schotel vorm kreeg hij in 1961 tijdens de zesde Biennale van São Paulo de Presidentiële Award

De bekendmaking komt een week nadat de Japanse Art Association Mendes da Rocha de Praemium Imperiale Award voor architectuur, beter bekend als de culturele Nobel Prize aan de Mendes da Rocha heeft uitgereikt. Mendes won eerder de Golden Lion van Venetië voor zijn levenslange bijdrage aan de architectuur en de Pritzker Prize in 2006.
Ondanks deze belangrijke prijzen is de Braziliaanse architect wereldwijd vrij onbekend gebleven, zo schrijft Architects Journal, ook omdat de meeste van zijn ontwerpen in SSão Paulo, staan. Tot vorig jaar toen hij internationale aandacht kreeg voor zijn ontwerp voor het Nationale Coach Museum in Lissabon, Portgual.

De Royal Gold Medal wordt begin volgend jaar overhandigd aan Paulo Mendes da Rocha.