De belangrijkste stedenbouwkundige ingreep is het verschuiven van het busstation naar de Kanaaloever. Daarmee sluit de publieke ruimte rondom het station aan bij de aanlanding van de Melkwegbrug en ontstaat een plein aan het water. Een onaantrekkelijke snelweg wordt het nu een stadstraat; een hoogwaardige publieke ruimte waarin de elementen een gemeenschappelijke taal spreken in materiaal en detail, zoals de kenmerkende tegels en glas die terugkomt in de verschillende elementen. De architectuur is bewust bescheiden en ingetogen van aard en versterkt de historische context zonder historiserend te zijn.
De overdekte fietsenstalling is opgenomen in het AVIA tankstation. Het ontwerp voorziet in een duurzaam antwoord op de samenkomst van het fiets-parkeren en het tankstation aan het Tramplein. Door de fietsstalling verdiept aan te brengen ontstaat er een tweede maaiveld dat langs luie trappen vanuit de koffiecorner van het tankstation een bijzondere plek creëert met uitzicht over het water en het plein. Door de helderheid en rust die dit concept brengt wordt het Tramplein een aangename en overzichtelijke ruimte.
De Westandzorg Noord Holland heeft het project opgenomen in haar jaarverslag 2012 als excellent voorbeeld voor zorgvuldige architectuur en succesvolle en duurzame inpassing in de stedenbouwkundige context.