Interieur - ‘Zorgmeubilair’ met oog op vergrijzing

Speciaal voor projecten waarin bewoners met bijzondere behoeften zijn ondergebracht, lanceert de Oostenrijkse meubelfabrikant Wiesner-Hager de nieuwe Care Living-designcollectie. Deze bevat zogenoemde ‘zorgmeubelen’, ontworpen zodat ze geschikt zijn voor verzorgingstehuizen en soortgelijke complexen.
Delen:

Het groeiende aantal mensen met functionele beperkingen, voornamelijk als gevolg van leeftijd, ziekte of een handicap, stelt ontwerpers en meubelfabrikanten voor steeds grotere uitdagingen. Vooral mensen met dementie hebben een overzichtelijke en vertrouwde woonomgeving nodig, die geen associaties met een klinische omgeving oproept.

Grace, ontworpen door de Oostenrijkse ontwerper Kai Stania, bestaat uit stoelen en tafels waarin noodzakelijke zorgvoorzieningen als afneembare stofferingen en technische hulpmiddelen discreet zijn aangebracht en geen obstakels vormen. Terwijl veel zorgmeubelen uitsluitend in technische functies voorzien, vallen deze ontwerpen op door de combinatie van doordacht en aantrekkelijk design en functionaliteit. De productlijn is zo vormgegeven dat de meubels vertrouwdheid, veiligheid en geborgenheid uitstralen. De oorstoel is een goed voorbeeld van deze aanpak: de kleuren, vormen en materialen scheppen een gevoel van persoonlijke veiligheid en welzijn. De discreet in de oorfauteuil weggewerkte luidsprekers (optioneel) kunnen behalve voor ontspannende vormen van entertainment ook actief worden gebruikt voor geheugentraining, bijvoorbeeld bij dementiepatiënten.

De armleggers zijn zo geplaatst dat ze bij opstaan en zitten steun bieden. De rugleuningen van de stoelen voor eetruimtes zijn bijvoorbeeld korter dan die van de stoelen voor woon- en recreatieruimtes. De gebruiker kan in het laatste geval met het hoofd naar achteren leunen en meer ontspannen zitten. Daarnaast is de bekleding afneembaar en wasbaar. Felle kleuren en sterke contrasten zijn aangebracht voor slechtzienden en vergroten de subjectieve en objectieve veiligheid.

www.wiesner-hager.com