Project - Mooi in de sluier

De betonnen ruwbouw aan de Delaertweg in Leiden, verraadt nog niets van het eindresultaat: 30.000 vierkante meter kantoren die over ruim een jaar onderdak moeten bieden aan de medewerkers van Achmea Holding. VVKH Architecten heeft het complex ‘Le Carrefour’ op ingenieuze wijze ingepast op een lastige langgerekte kavel in de zogenoemde U-bocht, die grenst aan het spoor.
Delen:

Achmea Leiden-1.jpg

De locatie ligt dicht tegen het spoortalud. Een belangrijke toegangweg naar het centrum moet, ook tijdens de bouw, behouden blijven. Verder dient er rekening te worden gehouden met bestaande leidingen en uiteraard mag het spoortalud niet verzakken. Bovendien komt er onder de grond een openbare tweelaags parkeergarage. Dit alles maakt de constructie niet eenvoudig.

Achmea Leiden-2.jpg

In het ontwerp heeft VVKH Architecten getracht een functioneel kantoor te realiseren en tegelijkertijd de omgeving te transformeren in een aantrekkelijk gebied. Uitgangspunt was om de situatie op ooghoogte, de openbare weg en het voetgangersgebied, zo transparant mogelijk te maken.

Het gebouw wordt gedragen door twaalf stalen kolommen, de ‘stam’, uitwaaierende ‘takken’ ondersteunen het gebouw. Ook de draagconstructie van de daarboven gelegen kantoorverdiepingen is van staal. Vijf betonnen 45 meter hoge schachten aan de spoorzijde verzorgen de stabiliteit. Hierin bevindt zich het verticale transport en alle installaties.

De gevel van het kantoorgedeelte krijgt een horizontale verdeling met gele, rode en blauwe colorbel-panelen van 3600 mm breed en 600 mm hoog. De verdeling tussen de verschillende kleuren verloopt over de lengte van het gebouw. Een 175 meter lang en 8 meter hoge hal met aan beide zijden glas vormt de toegang naar de parkeergarage en de kantoren. De transparante hal biedt zo niet alleen uitzicht op de omgeving, maar zorgt er ook voor dat de deels onder het gebouw gelegen openbare weg van voldoende daglicht wordt voorzien. Op de eerste verdieping, 9 meter boven de weg, zijn vergaderruimtes en het bedrijfsrestaurant gesitueerd. Daarboven bevinden zich de kantoren, die zijn gekoppeld aan de schachten.

Als alles volgens plan verloopt, zal Visser en Smit Bouw het complex in de zomer van 2010 opleveren.

www.vvkh.nl

Achmea Leiden-3.jpg

Foto Marc de Haan.