Doordat de bovengelegen torens iets terug zijn gelegd ten opzichte van de plint, lijkt het gebouw vanaf de straat slechts drie verdiepingen hoog waarmee het zich voegt in de schaal van Almelo. Een monumentale trap leidt in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping, vanwaar grote ramen een wijds uitzicht bieden op de stad, het water en het groen. Hier bevinden zich ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum
Foto: Rikkert Harink
De flexibel indeelbare kantoorruimtes zijn door Kraaijvanger verdeeld over twee torens gesitueerd rond een centrale vide die als ontmoetingsgebied fungeert. De werkvloeren zijn split level geschakeld en verbonden via uitnodigende trappen.
Parkeren gebeurt bovenop het dak van de plint. Hier bevindt zich een parkeerdek dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. De plint krijgt een grotendeels groen dak, dat de omwonenden een aangenaam uitzicht biedt.
Duurzaamheid
Het stadhuis kreeg in 2012 al het duurzaamheidskenmerk BREAAM-NL Excellent. Hiervoor zijn in het gebouw verschillende duurzame technieken geïntegreerd. Zo wordt onder meer gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering, daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering en lake sourcing of warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling.
Verbondenheid
Het stadhuis is op vele manieren verbonden met de Almelose iconen en geschiedenis. Zo richten de grote vensters zich op historische architectonische iconen, het wapen van de stad is in het stucwerk verwerkt en in de publiekshal is een stadsplattegrond in de vloer geëtst. Naast een de transparante plint en de grote vensters in de raadszaal is het gebouw zo toegankelijk mogelijk vormgegeven.