Theater De Agnietenhof was zich al langere tijd aan het ontwikkelen, zodat het, naast een theater, steeds meer een multifunctioneel complex voor voorstellingen, film, conferentie en horeca bleek te worden. De oorspronkelijke opzet van de publieke ruimtes vormde een belemmering in de ideeën voor deze bredere opzet.
Logische indeling
De verblijfskwaliteit van de foyers was laag, publieksstromen conflicteerden bij binnenkomst en vertrek, de uitstraling was gedateerd en de grote foyer had last van tocht. Reden genoeg voor TenBrasWestinga om een nieuw ontwerp te maken voor het (film-)theater. In het vernieuwde theater zijn ruimtelijke relaties beter op elkaar afgestemd en staan zij vanzelfsprekend met elkaar in verbinding. Er bestaat een logische indeling van foyers, bar en garderobe met zichtrelaties tussen de verschillende foyers. De publieksstromen zijn uit elkaar gehaald en de bars zijn goed bereikbaar en zichtbaar. De verblijfsruimtes liggen nu centraal in het gebouw.
Eigentijds allure
Hout, cement en staal, in combinatie met glas en een strakke witte gietvloer, geven het gebouw de gewenste uitstraling van een grootstedelijke culturele hotspot. Het interieurontwerp sluit naadloos aan bij de gekozen materialen van het gebouw, met industriële meubels bestaande uit natuurlijke materialen en stofkleuren. Een eigentijds allure bestaat in het open en transparante theater, in korte tijd ontstaan uit het donkere, gedateerde complex dat het eerst was.
Oude entree
Nieuwe entree
De grootste ruimtelijke ingreep is herkenbaar in het resultaat. Door de lichtgrijze cementstuc is de oorspronkelijke structuur behouden, maar de houten vloer en het houten plafond in de nieuwe centrale ruimte schetsen duidelijk het vernieuwde karakter van het multifunctionele theater.