Het nieuw gebouw vervangt een vrijstaande gymzaal uit de jaren ‘60 en vormt de vervolmaking van het bouwblok tussen de Andreas Schelfhoutstraat, het Surinameplein en de Schinkelkade.
Stedenbouwkundig en architectonisch is het bouwblok en de omgeving divers. Direct naast de locatie liggen stadsuitbreidingen uit de 19e eeuw, de jaren ’20 en ’30 en de jaren ’60. Vanwege de gevarieerde omgeving is de stedenbouwkundige opzet zo eenvoudig en helder mogelijk.
In schaal en opbouw voegt het gebouw zich in zijn rol om het bestaande bouwblok te vervolmaken. Door de entree op de kop te leggen wordt de overhoekse situatie optimaal benut en wordt de naastgelegen zone van het fietspad verlevendigd.
In het materiaalgebruik en de detaillering worden bruggen geslagen naar de omgeving zoals de plasticiteit en kleurstelling in gevelvlakken en metselwerk en ritmiek van open- en dicht (ritmiek in belenden jaren ’60 pand). De aluminium sandwichpanelen tussen de kozijnen in de nieuwe gevel zijn voorzien van een ‘Diabalo’ patroon, dit als verwijzing naar de tegeltableaus in entrees van de gebouwen in de buurt uit het begin van de 20e eeuw.