Het spanningsveld tussen toelaten en weren, open en gesloten, toegankelijk en ontoegankelijk vormt de kernkwaliteit van dit historisch erfgoed. Het project opent de grens tussen het publieke en het besloten, zonder de beschreven tweeledigheid te verliezen
Verweven
De toegang tot de tuin, gelegen naast de pastorij, verloopt via een voorplein en wordt begeleid door een nieuwe tuinmuur. Bij het toevoegen van nieuwe gebouwen aan het pastorijdomein is gezocht naar een manier om deze te verweven met het typische ensemble van pastorij en ommuurde tuin. Uitgangspunt hierbij is dat de nieuwe architectuur de status van de pastorij als meest expressieve gebouw aan de kop van de tuin bestendigt en zich, als ware hij een van de tuinmuren, uitstrekt aan een zijde van de tuin.
Ruimtelijke kwaliteiten
Twee nieuwe gebouwen zijn op het domein toegevoegd: een polyvalente zaal en het onderkomen van de plaatselijke jeugdvereniging KLJ. Bij de situering is optimaal gebruik gemaakt van de diverse ruimtelijke kwaliteiten van de tuin, variërend van open tot dicht bebost. Tussen de twee nieuwe gebouwen in bevindt zich een nieuwe buitenruimte: de boomkamer. Met podium, tribune en speciale beplanting kan deze intensief gebruikt worden, waardoor het serene karakter van de naastgelegen historische pastorijtuin behouden kan blijven.