Hof van Egmond

Met versterking van de monumentale waarde in de wijk is een sociaal woningbouwproject gerealiseerd met nul-op-de-meter woningen. De nieuwe woning differentiatie versterkt de sociale cohesie.

Door niet te kiezen voor sloop-nieuwbouw maar voor een maatwerkoplossing kan worden gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. Onder deel van de visie is het principe dat de aannemer ‘opzijn tenen door de wijk gaat’. Een uitgekiende bouwstroom met casco-elementen in lichtgewicht cellenbeton maakt het mogelijk dat er gefaseerd aan zes tot tien woningen tegelijk wordt gewerkt. Bewoners kunnen naar deze woningen verhuizen waarna hun oude woning wordt vernieuwd: de aannemer schuift door naar het volgende blok.

De sociale cohesie in de wijk, waar Publieke Werken ooit als eerste haar eigen werknemers huisveste, blijft behouden. De stedenbouwkundige structuur met het hof als centraal ontmoetingspunt blijft intact. De monumentwaardige gevelonderdelen zijn behouden en in oude luister hersteld.

Het project is geselecteerd door het Ministerie voor Wonen en Rijksdienst (innovatieprogramma Energiesprong van Platform 31, het koplopertraject), dat een subsidie verleent voor de nul-op-de-meter woningen. Onderdeel hiervan is het coachen van de bewoners uit de sociale huursector zodat deze bewust zijn van energiegebruik en energiebesparing. De hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie kan realtime worden bekeken. De woningen voldoen aan de strengste eisen voor thermische isolatie en luchtdichtheid.