Wiel Arets wint competitive'Am Hirschgarten' in München

Wiel Arets architecten heeft de competitie gewonnen voor 'Am Hirschgarten' in München. De campus-achtige clustering van vier gebouwen herbergt om te beginnen kantoren, winkels en een hotel, maar is al klaar voor een switch naar een woonbestemming

‘Am Hirschgarten’ ligt vlakbij de Friedenheimer brug en station ‘Hirschgarten’: instapplek voor de light-rail die door het stadshart loopt. Winkels bevinden zich op een paar honderd meter afstand. Het stedebouwkundig plan vroeg om betaalbare, duurzame en flexibele gebouwen.

WAA ontwierp vier hoefvormige gebouwen, elk met een plint van zes of zeven verdiepingen hoog waaruit een toren oprijst. De hoogste meet 17 meter en kraagt uitdagend uit, als landmark binnen het project.

De helft van het geveloppervlak wordt bekleed met betonpanelen met een relief.De andere helft bestaat uit verdiepingshoge ramen met verschillende breedtes, waarvan sommige open kunnen. Het vele glas laat ruim daglicht toe op de 18 meter diepe kantoorvloeren. De diepte maakt de vloeren flexibel indeelbaar. De kernen zijn compact en de zonwering wordt in principe door de computer aangestuurd. Het personeel kan dit echter overrulen.

De binnentuinen worden van de openbare ruimte afgescheiden door een pergola. Ze kunnen worden betreden door een poort, die automatisch sluit buiten kantoortijden. Doordat alle ingangen aan de straat liggen, krijgen de binnentuinen een wat landelijk karakter. Bovendien hoopt Arets hiermee interactie te bewerkstelligen tussen de werknemers en de passanten.

Op de begane grond bevinden zich publieke ruimtes en de ingang van het hotel. Waar geen winkels zijn, kan de ruimte worden ingevuld met kantoren. Alles is schaalbaar, zodat grote en kleine kantoren gemakkelijk hun plek kunnen vinden, al dan niet met elkaar in verbinding.

Parkeren is ondergronds opgelost, waarbij twee gebouwen via de garages met elkaar zijn verbonden.

Actie abonnement de Architect