Cirkelbroen brug in Kopenhagen door Studio Olafur Eliasson

Een brug als een verblijfsplaats in plaats van een infrastructurele verbinding. Dat is de Cirkelbroen burg in het Deense Kopenhagen. De brug bestaat uit vijf aaneengeschakelde ronde platforms, met een draagstructuur van kabels aan prominente masten. Zelf onderstreept de kunstenaar/architect dat het een kunstwerk betreft voor de openbare ruimte, iets waar inwoners en bezoekers ontmoeten en stilstaan.

De cirkels maken volgens de kunstenaar deel uit van de grotere cirkels die door de stad kunnen worden getrokken en die dankzij de nieuwe brug ontstaan. Dagelijks zullen meer dan 5000 mensen gebruik maken van de nieuwe verbinding.

Het zigzaggende ontwerp is bedoeld als manier om de gebruikers hun snelheid te laten matigen en even stil te laten staan bij de prachtige plek in het havengebied.

Eliasson heeft een poëtische uitleg bij de vorm van de brug: “ Toen ik klein was zag ik op IJsland hoe de bootjes in de haven vlak naast elkaar afgemeerd lagen. Het leek alsof je van boot tot boot kon lopen om de overkant van de haven te bereiken”. Wie de brug van de zijkant ziet, herkent in de platforms en de masten inderdaad zonder problemen het silhouet van afgemeerde boten.

Projectgegevens

 • Ontwerpbureau

  Studio Olafur Eliasson

 • Oplevering

  01-08-2015

 • Plaats

  Kopenhagen

 • Aanvang bouw

  26-08-2015