Slanke sterke houtconstructie voor groendak Britse Raquetclub

De leden van de chique Britse Hurlingham club in Fulham, sporten binnenkort onder een Nederlands dak. De elementen voor het groendak van hun nieuwe indoorcomplex worden namelijk geleverd door Vogelzang Dakelementen in Dedemsvaart.

De Hurlingham Club bezit 42 hectare aan prachtige tuinen grenzend aan de Thames. Een groene oase die wordt beheerd volgens de Engels tradities, met oog voor het erfgoed.

De nieuwe Raquetclub moest daar binnen passen. David Morley Architects ontwierp een ingetogen gebouw met een gewelfd groen sedum dak om te impact op de omgeving minimaliseren.

Het sportcomplex omvat onder meer 4 indoortennisbanen en 4 squashbanen. De hal is 35 meter breed en 55 meter lang. De hoofdoverspanning wordt gevormd door stalen onderspannen liggers. Om de tennisbanen de ruimte te geven en de kosten te beperken, zijn deze met grote tussenruimten van 12,7 meter geplaatst. Voor de opvulling van deze tussenruimte wilde de architect graag hout zien.

Traditioneel gelamineerd hout in combinatie met een massief houten beschot levert een balkhoogte op van 1200 millimeter. Hoofdconstructeur Price & Myers zocht echter een efficiënte, lichte oplossing om de grote overspanning en de zware grasdakafwerking te dragen. In een gezamenlijke ontwerpinspanning met Metsä Wood zijn daar 124 geprefabriceerde Kerto-Ripa cassettes uitgekomen. Deze elementen vormen de gewelfde dakconstructie en hebben een breedte van 1,2 meter en een lengte van 12,7 meter. Voor de hoogte van de ribben is slechts 600 millimeter nodig, dus de helft van wat het in gelamineerd hout zou worden. De totale hoogte is 645 millimeter.

Woordvoerder Bas Meeuwissen van Metsä Wood: “Dat kan omdat het door ons gebruikte basismateriaal, Kerto hout, 10 procent gecomprimeerd is en de 3 millimeter fineren voornamelijk in één richting lopen. Daarnaast zijn de ribben van het toegepaste element verlijmd met de bovenplaat. Zo wordt een samenwerkend geheel gerealiseerd waaruit ook de schijfwerking kan worden gehaald.”

De cassettes zijn door Vogelzang geproduceerd. Dit familiebedrijf is het enige bedrijf in Nederland dat CE gecertificeerde Kerto Ripa dakelementen kan leveren. In het Verenigd Koninkrijk is geen producent die de Ripa technologie beheerst.