Icoontycoon op celluloid

Vastgoedtycoon Donald Trump wordt op dit moment door de media wereldwijd gevolgd. Hij overtreedt alle wetten die gelden in het politieke spel, maar hij komt er steeds mee weg. Dat zijn gedrag authentiek is, kunnen wij opmaken uit ‘You’ve been Trumped’ (Baxter, 2011). In deze film zien wij de Amerikaanse miljardair Donald Trump meedogenloos te werk gaan met als doel een chique golfressort te realiseren in een overweldigend mooi Schots landschap. Trump negeert bij voorkeur de inwoners van Aberdeenshire. Lokale politici neemt hij niet serieus en praten over ecologische belangen vindt hij alleen maar vermoeiend

De Egyptische vastgoedinvesteerder Samih Sawiris laat zien dat het ook anders kan. Sawiris ontwikkelt een zeer luxe golf- en ski ressort in het Zwitserse gehucht Andermatt. Het nieuwe ressort wordt groter dan het bestaande dorp. Sawaris zien wij de film Andermatt, Global Village (Bieri & Burgauer, 2014) relax en charmant acteren. De Sawiris-clan is nauw verbonden met de Egyptische politieke elite. Terwijl zijn vaderland in brand staat, neemt hij alle tijd om inwoners in perfect (Zwitser) Duits te informeren over zijn plannen en weet hij de mensen goed in te palmen. Revolutie of niet, zaken gaan gewoon door. Alleen wat minder voortvarend.

In Nederland kennen wij maar twee camerageile vastgoedmannen: Rudy Stroink en Eric de Vlieger. In hun hoogtijdagen wezen zij collega ontwikkelaas, aannemers, architecten en ambtenaren op een vermakelijke manier op hun vermeende onkunde. Het vastgoedimperium van beide heren is inmiddels verkruimeld, maar hun rol als vastgoeddeskundige en opiniemaker lijkt alleen maar te groeien. Gevraagd en ongevraagd etaleren ze in diverse media nu hun achterafwijsheid over de vastgoedcrises in Nederland.

Trump _ Opinie Theo Hauben

Trump Opinie theo Hauben
De locatie van Trump’s toekomstige bouwplannen

Tragische is dat in Nederland met name gesneefde vastgoedmannen publieke bekendheid genieten. De voormalige vastgoedkoning Jan van Vlijmen van Bouwfonds werd pas bekend bij het grote publiek toen een strafrechtelijk onderzoek tegen hem werd gestart. De aanklachten tegen Van Vlijmen c.s. legden de denk- en leefwijzen van de Nederlandse vastgoedwereld op een pijnlijke wijze bloot. Het strafdossier van een paar duizend bladzijden was zo vermakelijk dat het leidde tot populaire boeken, tv-serie en toneelstukken.


Sawiris ontwikkelt een zeer luxe golf- en ski ressort in het Zwitserse gehucht Andermatt.

Trump en Sawiris regisseren hun eigen leven. De twee docudrama’s geven een unieke inkijk in hun aanpak en laten duidelijk zien wat de consequenties zijn van hun handelwijze voor de aanwezige gemeenschap. Het contrast tussen de vastgoediconen met hun entourage en de lokale bevolking is immens groot. De zacht pratende en goedaardig ogende Sawiris probeert een brug te slaan tussen zijn voorwaarden en de lokale belangen. Trump gaat te werk met grof geschut. Hij daagt mensen continu uit en laat flauwe pesterijen uithalen om omwonenden op stang te jagen. Te gênant voor woorden, maar de moeite waard om te bekijken. The Donald is op dit moment overal. Ook op het AFFR in 2015!

Andermatt opinie AFFR Theo Hauben
Sawiris aan het werk

Trump aan het werk - opinie Theo Hauben
De werkwijze van Trump. Beiden in schril contrast met elkaar

De films You’ve been Trumped en Andermatt, Global Village zijn te zien tijdens het Architectuur Filmfestival Rotterdam, van 7 tot 11 oktober 2015. Ga naar de website voor het volledige programma.