nieuws

Bouwprotest in Den Haag tegen stikstof- en PFAS-beleid

Stedenbouw

Bouwprotest in Den Haag tegen stikstof- en PFAS-beleid
Bouwprotest op het Malieveld in Den Haag. Beeld Marije de Leeuw

Vandaag protesteert de bouw op het Malieveld in Den Haag tegen het stikstofbeleid en de PFAS-maatregelen. Doel van de actie is dat het kabinet snel met oplossingen komt. Actiegroep Grond in Verzet heeft daarom zo’n duizend bouwvoertuigen naar Den Haag laten komen. Bouwvakkers zijn opgeroepen om in oranje hesjes te protesteren.

Maandag kwamen de initiatiefnemers van de actie met een ultimatum. Ze willen dat het kabinet binnen twee weken met een goede oplossing komt. Daarbij valt te denken aan een drempelwaarde voor stikstof, het toestaan van woningbouwprojecten en een praktische norm voor PFAS. Komt het kabinet niet met maatregelen, dan volgt een nieuw protest

Protest

De uitspraak van de Raad van State (RVS) over stikstof heeft veel impact op de bouw. Uit een raming is gebleken dat mogelijk 18.000 woningbouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten stil komen te liggen. Dat heeft impact op zowel kleine woningbouwplannen als bijvoorbeeld de renovatie van het Binnenhof.

Daarom protesteren bouwvakkers nu op het Malieveld in Den Haag. De eerste bouwmachines zijn dinsdagavond al aangekomen. Actiegroep Grond in Verzet wil op deze manier laten zien welk materieel stilstaat door het stikstof– en PFAS-beleid.

Drempelwaarde

Vier kabinetsleden hebben tijdens de actie een manifest in ontvangst genomen en minister Schouten sprak de bouwvakkers toe: “Laat ik u een ding vertellen: dit land gaat niet op slot. Vergunningen kunnen aangevraagd worden en waar ze niet worden afgegeven, gaan we jullie helpen.”

Daarnaast kondigde ze een drempelwaarde aan, die vooral de bouw van nieuwe woningen ten goede gaat moet komen. “Die drempelwaarde gaat er heel snel komen,” aldus de minister. Of Actiegroep Grond in Verzet daar genoegen mee neemt, valt nog te bezien.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel