Project

Villa Horatius in Utrecht

Geen categorie

Rijnsweerd is een woonwijk uit de jaren zestig en zeventig aan de oostkant van Utrecht. De wijk kenmerkt zich door een orthogonaal stratenpatroon met daartussen ruime kavels. De bestaande woningen zijn hoofdzakelijk rechthoekige volumes met platte daken. Veel daarvan zijn de laatste jaren gerenoveerd of gesloopt. Voor villa Horatius, ontworpen door Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, heeft een oude villa plaatsgemaakt.

Villa Horatius in Utrecht

Om zoveel mogelijk recht te doen aan de tuin is het nieuwe volume tegen de noordoostelijke erfgrens, tegen het openbaar groen geplaatst. De tuin bevindt zich hierdoor rondom de woning. Aan de voorzijde van de woning is een parkeerplaats.

Stalen hoofddraagconstructie

De stalen hoofddraagconstructie is door Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen overal in het zicht gelaten. Dit frame biedt de mogelijkheid om daarbinnen gevelvlakken, binnenwanden, maar ook vloervelden open of dicht te maken. Een facilitaire zone biedt ruimte aan het sanitair, de keuken, schuifpanelen en bergingen. Ondanks de strenge, orthogonale opzet van het gebouw, vloeien hierdoor ruimtes in elkaar over.

Overzicht van het interieur

Gevelsysteem

De buitengevels zijn volledig uitgevoerd in een door het architectenbureau zelf ontwikkeld gevelsysteem van roestvrij stalen beplating met een minimalistische maar uitgekiende detaillering en repeterende maatvoering. Kenmerkend zijn de horizontaal aangebrachte rvs lamellen. Deze lamellen worden op een aantal plaatsen als zonwering voor de glaspanelen doorgezet. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Horatiuslaan 12
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Villa Horatius in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Hans Sluijmer en Albert Turk
  • Aannemer René Cevat
  • Bouwmanagement Fundament Bouwadvies, Laren
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 415 m2 (incl veranda's)
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 320 m2
  • Programma woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2007
  • Definitief ontwerp 01-12-2007
  • Aanvang bouw 01-08-2011
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht
Reageer op dit artikel