Project

Stadskantoor Utrecht

Geen categorie

Het nieuwe stadskantoor van Utrecht staat op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal van het drukste treinstation van Nederland. Lichte constructies waren nodig om mogelijk te maken dat de zuidtoren boven het voetgangersgebied hangt. Het resultaat is een witte sculptuur met constructieve diagonalen achter een innovatieve composietgevel.

Stadskantoor Utrecht

Stadskantoor Utrecht is een gebouw voor de stad. De visuele relatie tussen de werkvloeren en de publiekshal is daarom van essentieel belang. Dit geeft de transparantie van de lokale overheid weer en creëert een inspirerend en open gebouw. Voor de toegankelijkheid ligt de entreehal aan het verhoogde plein dat aansluit op de stationshal.

De kenmerkende vorm is een combinatie van drie typen gebouw: de publiekshal over de eerste vijf lagen, een oplopend – rechthoekig – bouwdeel dat boven de stationskap oversteekt en twee torens. Drie ontmoetingspleinen, op verdieping 6, 11 en 21, kenmerken zich door een grotere hoogte. De overige lagen zijn kantoorruimte.

Voor het stadskantoor had de gemeente Utrecht hoge duurzaamheidambities. Zo zit er een warmte-koude opslag in de bodem en zijn de leidingafstanden kort gehouden. Op het dak en op één van de gevels is in totaal 660 m2 PV aangebracht, wat zo’n 50.000 kWh per jaar opbrengt. Zonneboilers voorzien het bedrijfsrestaurant van warm water. De composiet gevel een warme deken om het casco met een Rc waarde van 11,5. Al deze maatregelen leveren een uitzonderlijke lage EPC op van 0,59.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stadsplateau 1
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Stadskantoor Utrecht
  • Projectarchitect(en) Christian Müller
  • Toeleveranciers false
  • Programma Stadskantoor
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2014
  • Definitief ontwerp 29-08-2014
  • Aanvang bouw 27-08-2014
  • Oplevering 03-06-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Utrecht
  • Ontwerpbureau Dirk Jan, Kraaijvanger, samen met Christian Müller
Reageer op dit artikel