Project

Meander Medisch Centrum

Geen categorie

Het Meander Medisch Centrum is een ziekenhuis van een geheel nieuwe orde waar de patiënt centraal staat. Gerealiseerd aan de hand van de principes van ‘healing environment’ met eenpersoonskamers, veel daglicht en overal zicht op de groene omgeving. Winnaar van de WAN Award Health Care 2014.

Meander Medisch Centrum

Meander ligt met het Gezondheidscollege en de Stallingsgarage in een parkachtige omgeving langs de Eem, als op een landgoed. Het gebouw ligt op een terp met in de terp de parkeergarage voor de bezoekers. Het enorme complex is opgedeeld in verschillende bouwmassa’s met: Hotfloor, Verpleegafdelingen, Poliklinieken, Revalidatie en Klinische Psychiatrie. De samenhang tussen al deze bouwdelen wordt gebracht door de ruimte tussen de bouwmassa’s: de LAAN.

Deze Laan verbindt niet alleen de afzonderlijke bouwdelen, maar schept ook duidelijkheid omdat het de belangrijkste ruimte is van het gebouwenensemble. De Laan verbindt bovendien verschillende schaalniveaus: enerzijds het landschap en anderzijds de intieme ruimten van de verpleegafdelingen met de eenpersoonskamers voor de patiënten. De ruimten tussen de bouwmassa’s geven het geheel samenhang en structuur. De Laan is de belangrijkste ruimte en de centrale as die de bouwmassa’s met elkaar verbindt en waaraan alle entrees liggen.De duurzaamheidsambities van het Meander Medisch Centrum zijn hoog. Een zorgvuldige keuze van materialen en technieken leidde tot een GreenCalc+ label B met een score van 233. Verder was er de wens om een flexibel gebouw te maken.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Maatweg 3
  • Plaats Amersfoort
  • Projecttitel Meander Medisch Centrum
  • Projectarchitect(en) Hans van Beek ism Mark Bruin, Jeroen Ekama, Paul Fouchier, Emile Jansen, Menno Roefs
  • Toeleveranciers false
  • Programma Ziekenhuis
  • Aanvang bouw 05-09-2014
  • Oplevering 06-12-2013
  • Opdrachtgever Meander Medisch Centrum
  • Ontwerpbureau atelier PRO architekten
Reageer op dit artikel