Project

ARC16: Stadsvilla Kralingen – Chris Collaris Design & Paul de Ruiter Architects

Geen categorie

In Kralingen is een voormalig museum getransformeerd tot een luxe appartementengebouw en een uitzonderlijke stadsvilla. In de chique, lommerrijke laan valt de nieuwe stadsvilla naadloos binnen het beschermde Stadsgezicht met hoge monumentale waarde. Aan de tuinzijde toont de nieuwe woning echter een compleet ander uiterlijk. De stadsvilla onderscheidt zich in de tuingevel met een pure en minimalistische detaillering.

ARC16: Stadsvilla Kralingen – Chris Collaris Design & Paul de Ruiter Architects

Naast de nieuwe verschijningsvorm aan de tuinzijde zijn ook de duurzame opbouw en functionele werking onderscheidende waarden van de stadsvilla. De opdrachtgever had de wens om de kwaliteit van het bestaande bouwvolume te verhogen. Doelstelling was om de waardevolle bestaande elementen van het pand in te zetten voor de woonbeleving en wensen van de bewoners zonder dat dit ten koste ging van het authentieke karakter van het pand. Binnen het bestaande kader van hoge en grote ruimten werd het pand voorzien van een volledig nieuwe indeling.

Alle toegepaste nieuwe bouwmaterialen zijn op het gebied van ecologie, duurzaamheid en hernieuwbaarheid met zorg geselecteerd. Zo zijn hoogwaardige materialen toegepast die niet alleen formaldehyde vrij zijn maar ook op een natuurlijke wijze bijdragen aan een kwalitatief uitzonderlijk hoogwaardige ecologisch gebouw.

Het uitgangspunt was het realiseren van een woning waar met minimaal energiegebruik optimaal comfortabel geleefd kan worden. Om deze reden zat er een grote uitdaging in de aansturing van de installatietechniek. Zes afzonderlijke energiebronnen worden gecombineerd ingezet voor een energiezuinig, aangenaam woonklimaat.

De hele woning uitvoerig gemonitord op energiegebruik en inzet van diverse combinaties in energiebronnen. Op deze wijze krijgt de authentieke woning in hedendaagse ontwerpstijl met traditioneel ecologisch materiaalgebruik ook een innovatief karakter.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Stadsvilla Kralingen - Chris Collaris Design & Paul de Ruiter Architects
  • Projectarchitect(en) Chris Collaris en Paul de Ruiter
  • Toeleveranciers false
  • Programma Wonen
  • Voorlopig ontwerp 27-08-2016
  • Definitief ontwerp 27-08-2016
  • Aanvang bouw 07-09-2016
  • Oplevering 10-08-2015
  • Opdrachtgever Diderot Development
  • Ontwerpbureau Chris Collaris Design & Paul de Ruiter Architects
Reageer op dit artikel