Alles over Woongemeenschap

Auenweide, een gemeenschappelijk woonproject op dertig kilometer afstand van Wenen. Beeld Hertha Hurnaus

Drie gemeenschappelijke woonprojecten uit het buitenland waar Nederland de kunst van kan afkijken

Nederland heeft niet alleen een tekort aan woningen, ze zijn ook onbetaalbaar geworden. Hoe reguleren landen om ons heen de woningmarkt? Daar zijn gemeenschappelijke woonprojecten met geëngageerde architectonische concepten in opkomst. Zelfbeheer en coöperatieve modellen beloven een hoge standaard van huisvesting tegen huurprijzen waar de markt niet tegen kan opboksen.

Qville in Essen (BE) door B-architecten. Beeld Lucid

Qville cohousing project in Essen (BE) - B-architecten

De voormalige stallen zijn rond Essen een begrip. Gebouwd in 1896-1897 dienden de stallen als quarantaineplaats voor vee, voorafgaand aan het verhandelen. Destijds groeide de site uit tot een waar handelscentrum en is vandaag de dag erkend als monument. B-architecten transformeerde het monument tot een cohousing project, met als resultaat een uniek dorpje.

Tussen de Velden in Heist-op-den-Berg (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld © ULRICH SCHWARZ, BERLIN

'Tussen de velden' in Heist-op-den-Berg (BE) - Atelier Kempe Thill

In 2013 wonnen Atelier Kempe Thill en Daniel van Doorslaer een wedstrijd op uitnodiging voor de nieuwbouw van een zorgcampus in het landelijke stadje Heist-op-den-Berg in Vlaanderen. De opgave bestond uit de substantiële uitbreiding van een bestaand woon-zorgcomplex voor ouderen uit de jaren 70 met circa 120 nieuwe wooneenheden.

Domūs Houthaven in Amsterdam door Shift architecture urbanism

In aanbouw: Domūs Houthaven, Amsterdam door Shift architecture

Domūs Houthaven bestaat uit een familie van gebouwen rondom een opgetild hof. Het project bevat 235 apartmenten en scala aan gedeelde voorzieningen op een plint met commerciële ruimtes en een parkeergarage. Het complex vormt de laatste sluitsteen van het hoogstedelijke superblok aan de noordwestrand van Houthaven dat als afscherming naar het achterliggende industriële havengebied fungeert. Houthaven, gelegen tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ, ondergaat een grootschalige transformatie. Het voormalige havengebied krijgt ongeveer 3000 nieuwe woningen, gecombineerd met nieuwe voorzieningen en werkruimtes.

Hoekgebouw Cadix in Antwerpen door Happel Cornelisse Verhoeven. Beeld Karin Borghouts

Dossier: Woningbouw als ontwerpopgave

Door Marieke Giele - Woningbouw raakt als geen ander aan de krachten van de huidige samenleving. Architecten en stedenbouwkundigen staan voor een boeiende opgave, waarbij vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd dienen te worden. Ook de betaalbaarheid en circulariteit spelen daarin een belangrijke rol.

Orange Architects ontwerpt 'Floating Gardens' in Amsterdam

Orange Architects ontwerpt 'Floating Gardens' in Amsterdam

Orange Architects heeft in opdracht van Synchroon een ontwerp gemaakt voor een alles-in-één-school gecombineerd met 190 woningen. Het gebouw wordt gerealiseerd in Sloterdijk-Centrum, in het hart van de grootschalige gebiedsontwikkelingsproject Haven-Stad. Het architectenbureau werkte voor het ontwikkelen van het plan voor de Floating Gardens samen met de gemeente Amsterdam.

HAUS 6 IN Berlijn (D) Door Sauerbruch Hutton. Beeld JanBitter

Een kameleon met ongekend aanpassingsvermogen

Binnen een historisch ensemble in Berlijn realiseerde Sauerbruch Hutton een modern woonateliercomplex voor een bouwgroep. Dankzij de weerspiegelende roestvrijstalen façade ontstaat een uniek gebouw dat als een kameleon opgaat in zijn omgeving. De open plattegrond maakt een flexibele indeling van de wooneenheden mogelijk.

Beeld Jessy van der Werff

Cohousing in voormalige rijkswachtkazerne Deurne - Polygoon Architectuur, Jouri De Pelecijn

In Deurne verbouwde Polygoon Architectuur in samenwerking met architect Jouri De Pelecijn een voormalige rijkswachtkazerne tot een harmonieus cohousingproject met vier ruime doorzonwoningen.

Recent verschenen